M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ruurlo, Bocurloscheweg (1910), 1997

Installatie, 300 x 400 cm.

Claerbout 0001 david ruurlo bocurloscheweg 1910 1998 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7026_M187).

David Claerbout vertrekt voor de video-installatie Ruurlo Bocurloscheweg, 1910 van een oude Hollandse prentbriefkaart. Op het eerste gezicht bestaat het kunstwerk louter uit een uitvergrote projectie van deze documentaire foto. Het typisch Nederlands, pittoresk stukje landschap doet denken aan schilderijen van achttiende- en negentiende-eeuwse Hollandse meesters. Het ‘bevroren’ moment van de foto wordt echter doorbroken: de bladeren van de grote eik op de voorgrond bewegen zachtjes heen en weer in de wind. Claerbout schuift een video-opname van de bewegende kruin van de nog bestaande boom in het oorspronkelijke stilstaande beeld. Zo ondermijnt Claerbout de grenzen tussen het statische en het dynamische beeld, tussen het documentaire en de simulatie. Hij houdt ervan de toeschouwer te doen twijfelen aan de waarachtigheid van wat hij ziet. Het verschil tussen ‘echte, realistische’ beelden en gemanipuleerde beelden wordt steeds kleiner en minder zichtbaar. Tegelijk wil de kunstenaar de toeschouwer aan het denken zetten over zijn perceptie van de tijd: over de manier waarop hij waarneemt en hoe hij zich gebeurtenissen herinnert. Gebeurtenissen uit het verleden zijn voorgoed voorbij, maar blijven toch bestaan als herinneringsbeelden. De kunstenaar brengt die beelden tot leven en visualiseert zo gevoelens van verlies en van het terugvinden van de verloren tijd. Claerbout stelt de toeschouwer in staat een blik te werpen op datgene wat voorgoed voorbij is.

Toevoegen aan je lijst

Media

Claerbout 0001 david ruurlo bocurloscheweg 1910 1998

>

Claerbout 0003 david ruurlo

>

Kunstenaar

Claerbout

> David Claerbout.

Tentoonstellingen & Ensembles

M hka kunststraten 25

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Cultuurstraten 2009. M HKA, Groenzone Van Leenstraat, Borgerhout, Antwerpen, 29 August 2009 - 12 September 2009.

1997 dial h i s t o r y johangrimonprez three hijacked jets on desert airstrip amman jordan 1970 september 12

> Tentoonstelling: Lenin was a Mushroom - Moving Images in the 1990s. M HKA, Antwerpen, 03 June 2022 - 21 August 2022.

Tuymans luc polaroid scan4

> Tentoonstelling: The collection XXXIII – The Collection as a Character. M HKA, Antwerpen, 07 June 2013 - 22 September 2013.

Gb tv quiz dekor 1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Geen foto

> Ensemble: Still Moving Images.