M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Vlaamsch landschap [Flemish Landscape], 1972

, 100 x 100 cm.

88wv hnr vlaams landschap ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0234).

Vanaf 1969 maakte de Antwerpse kunstenaar Wout Vercammen panelen en doeken met gesjabloneerde letters op een monochrome achtergrond. Rond 1971 ontwikkelde hij hieruit ‘statement art’, waarin hij door middel van letters, woorden en vaak ironische zinnen aan maatschappijkritiek deed.

In dit werk staan onderaan op de voorgrond twee woorden ‘Vlaamsch Landschap’, geschreven volgens de oude spelling en in grote grijze letters van verschillend formaat. De letters zijn zo geplaatst dat ze over de zwarte strook heen kronkelen. Op deze manier lijken ze de glooiing van een landschap te suggereren. De woorden op de zwarte achtergrond staan schril contrast met het witte en grootste bovengedeelte van het schilderij.

In zijn oeuvre speelt Vercammen vaker met contrasten en dualiteiten tussen bijvoorbeeld kleuren maar ook tussen vorm en inhoud. Hij voert een onderzoek naar de ons omringende werkelijkheid en naar hoe we deze waarnemen en ervaren. Hij probeert zo te komen tot een bewustwording van tijd en ruimte. Door een grootse eenvoud roept het werk veel vragen op. Wat is de context? Wat bedoelt hij met de woorden Vlaamsch lanschap? Welk landschap bedoelt hij? Het maatschappelijke, het politieke of het geografische landschap? Of is het allemaal eerder ironisch bedoeld? 

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Photom hkaclinckx web

> Wout Vercammen.

Tentoonstellingen & Ensembles

Bergpeterjustoneofthosethings 1987

> Ensemble: Stichting Gordon Matta-Clark.