Fontaine/Lustre

Vercruysse  jan  fontaine lustre  1990

Jan Vercruysse

1991

Prent, 750 x 480 mm.
Materials: ink, paper (Vélin d'Arches)

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK006098).

Fontaine/Lustre is een gedrukte fotoreproductie waarin een detail te zien is van een fontein [links]. De foto [in vierkleurendruk] werd omgedraaid en afgedrukt in zwart wit [rechts], waardoor een sterke contrastwerking ontstaat. Deze wordt benadrukt door de tekst en de vele woordspelingen die erin voorkomen. Door het spelen met betekenis benadrukt de kunstenaar ook bepaalde elementen als de omkering en de verticaliteit van beide foto’s.

Het werk maakt deel uit van een reeks prints die Jan Vercruysse maakte tussen 1975 en 1991. Het gaat steeds om boeken en catalogi die als een kunstwerk op zich mogen worden beschouwd. De prints zijn een vorm van visuele poëzie, eigenlijk een jeugdactiviteit van de kunstenaar. Alle elementen zijn zoals altijd opgesteld met de grootste zorg en hebben een enigmatisch karakter.

In zijn werken alludeert Vercruysse vaak op de kunstgeschiedenis, maar de interpretatie laat hij open voor suggestie. Hij wijst de fotografie als reproductie van de werkelijkheid af, de werken worden reproducties van zichzelf.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all