M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

W 145th Street, Harlem, 2002

Fotografie, 129 x 125 cm.

Benhelima,%20charif,%20%20w%20145th%20street,%20harlem,%202002%20photo%20the%20artist ©Charif Benhelima

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0285).

Tussen 1999 en 2002 verbleef Charif Benhelima in Harlem, New York, waar hij met een polaroidcamera een grote reeks portretten maakte met als titel Harlem On My Mind. Daartoe behoort ook W 145th Street, Harlem (2002), een fonkelend, schimmig beeld dat met een extra roodfilter werd gefotografeerd, en vervolgens tot cibachrome werd uitvergroot. De figuur is onscherp; de ogen zijn gesloten en het is niet helemaal duidelijk of de geportretteerde lacht of een wanhoopskreet slaakt. Evenmin is duidelijk waar de foto gemaakt is. De rode kleur van de foto verwijst naar de levendigheid die Benhelima in Harlem opviel, maar ook naar elementen die daarmee een tegenstelling vormen: koorts, passie, bloed. De reeks in zijn geheel geeft een sfeerbeeld van Harlem. Niet alleen de mensen die er wonen worden in beeld gebracht, maar ook de opgebroken straten met rommel en graffiti, de armoede en het geweld. Er zijn ook beelden van vrolijke gezichten, een Christusfiguur, een kruis, een duif die de lucht invliegt… Benhelima werkt via een methode waarin de beeldconstructie op zich gestalte geeft aan de existentiële waarneming. Een teken van hoop of van wanhoop?

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

6378 portrait charif benhelima 2013 nb%28c%29bps22

> Charif Benhelima.

Tentoonstellingen & Ensembles

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Tuymans  0017 luc   la correspondance  1985

> Ensemble: beeld.