Jeanne Marie Renée

Arnold   0001 martin  jeanne  2004  photo clinckx

Martin Arnold

2003

Video
Materials:

Collection: De Vleeshal Collection, Middelburg (The Netherlands) (Inv. no. VH0292).

Arnold herinterpreteert hier de stomme-filmklassieker The Passion of Joan of Arc ('Het lijden van Jeanne d’Arc') van Carl Thomas Dreyer uit 1929, met in de hoofdrol Renée Falconetti. Hij focust op de figuur van Jeanne d’Arc tijdens haar proces, waarbij in de oorspronkelijke film beelden van de beklaagde worden afgewisseld met beelden van haar aanklager. Arnold manipuleert verschillende scènes. Hij verwijdert de beelden van de aanklager en richt de aandacht volledig op de dramatische gelaatsuitdrukkingen van de actrice. Op die manier houdt hij een verzameling van een vijftiental verschillende close-ups van Jeanne d’Arc over waaruit hij put voor een uren durende opeenvolging van emoties.

De projectie is zodanig geprogrammeerd dat de close-ups één na één in bijna willekeurige volgorde telkens opnieuw worden opgeroepen – bijna willekeurig, want de scènes waarin ze huilt, zijn voor het einde van de dag voorzien (in het M HKA is de programmering afgesteld op één dag, maar bij de tentoonstelling in De Vleeshal bijvoorbeeld liep de programmering over zes weken en zaten de huilscènes in de laatste week).

Tussen elke scène is er een rustpunt: de gezichtsuitdrukking van de actrice wordt door middel van de ‘morphing’-techniek tot een neutrale uitdrukking getransformeerd, waarna ze weer via dezelfde techniek verandert in de volgende emotioneel geladen uitdrukking. Op die manier ontstaat een quasi naadloze opeenvolging van emoties: hoop, verbijstering, extase, berusting… volgen elkaar in een eindeloze herhaling op. Door het trage tempo wordt het vervreemdend effect versterkt. Bovendien benadrukt het grote projectiescherm de emoties waarmee de vrouw overspoeld wordt. Door de oude Hollywoodfilm digitaal te manipuleren creëert Arnold een beeld met een zeer geladen sfeer. Het lijkt wel één langgerekte close-up van een vrouw die vol ingehouden spanning gevangen zit in het beeldkader.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all