M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

In Flanders Fields, 2000

Installatie, variable dimensions.

Vlaanderen ©image: M HKA, Collection M HKA / Flemish Community

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7276_M235).

Van bij aanvang experimenteert de kunstenares met afwijkende materialen zoals kneedbaar lood, was en stro, waarmee ze een eigenzinnige schoonheid creëert die altijd iets fataals heeft. De dekens beschermen en verstikken, de loden rozen verleiden en vergiftigen, de bloemtapijten getuigen van bloei en verval. Die dubbelzinnigheid zet zich voort in haar installatie In Flanders Fields uit 2000, waarmee ze refereert aan de verschrikking van de Eerste Wereldoorlog. Drie paardenlijven liggen verspreid op de grond als gigantische mismaakte wezens. We zien een glanzende paardenvacht maar geen hoeven, lange manen maar geen snuit. De dieren liggen in een ongemakkelijke, verwrongen houding, een been steekt hulpeloos de lucht in. Het is gruwelijk, zielig en tegelijk heel mooi. Het is een tafereel waar je liefst omheen loopt, hetzij om te kijken, hetzij om niet te kijken.

Tekst: Hans Willemse

Toevoegen aan je lijst

Media

Vlaanderen

>Berlinde De Bruyckere, In Flanders Fields, 2000

>Facebook Live voor On Kawara en Berlinde De Bruyckere

Kunstenaar

Berlindedebruyckere

> Berlinde De Bruyckere.

Tentoonstellingen & Ensembles

 mg 2613 credit

> Tentoonstelling: Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque. M HKA, Antwerpen, 01 June 2018 - 16 September 2018.

Zaalzicht een verhaal van het beeld 2007  photo clinckx 13

> Tentoonstelling: The Collection XIX – A Story of the Image (Jubilee). MuHKA, Antwerpen, 31 May 2007 - 19 August 2007.

A story of the image

> Tentoonstelling: A Story of the Image: Old & New Masters from Antwerp (Singapore). National Museum of Singapore, Singapore, 13 August 2009 - 06 September 2009.

4020 affiche 1 a3 20 mei groot

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Genk - Genkenaren kiezen kunst. C-Mine, Genk, 02 July 2014 - 31 August 2014.

Geen foto

> Ensemble: To Speak.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.