M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Betonmolen [Cement Mixer], 1993

Sculptuur, 128 x 155 x 92 cm.

Delvoye  wim  betonmolen  1993collectie m hka ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp / Collection Flemish Community (Inv. no. BK6155_M135).

“Ik gebruik het ornament – wat een premodernistische bezigheid is – maar ik ga akkoord met het misdadig karakter ervan. Ik reken er op dat mijn gebruik van het ornament misdadig is. Je kunt het bijna vergelijken met nu roken. Je kunt niet meer naiëf roken. Je weet dat het ongezond is maar je doet het.” - Wim Delvoye

De betonmolen van Wim Delvoye is volledig uitgevoerd in hout, beschilderd in een felblauwe kleur en gedecoreerd met wit beschilderd loofwerk en andere motieven. Delvoye tovert hier een alledaags voorwerp om tot een mysterieus object. Op het eerste gezicht lijkt het wel een barok meubelstuk uit lang vervlogen tijden. De term barok refereert in dit geval wel eerder aan zijn oorspronkelijke betekenis, namelijk grillig gevormd of ook wel een bizarre creatie, dan aan de stijlperiode met die naam. Stilistisch gezien zijn al de gedecoreerde betonmolens van Delvoye immers eerder een stijlmix uit verschillende periodes dan dat ze zich houden aan de regels van één bepaalde stijl. Formeel oogt de betonmolen verschrikkelijk logisch, inhoudelijk echter helemaal niet. Een betonmolen heeft niets te maken met het verleden, is integendeel een icoon van onze hedendaagse maatschappij. Toch doet het object ons dankzij het samenbrengen van materialen en iconografie denken aan lang vervlogen tijden.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

78334

> Wim Delvoye.

Tentoonstellingen & Ensembles

De bruyckere  berlinde  spreken  1999 photoclinckx7

> Tentoonstelling: The collection XVIII – Ontmoeting. MuHKA, Antwerpen, 15 March 2007 - 13 June 2007.

Image 3428

> Tentoonstelling: Visite. Cultureel Centrum Overijse, Overijse, 03 April 2009 - 10 September 2009.

4020 affiche 1 a3 20 mei groot

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Genk - Genkenaren kiezen kunst. C-Mine, Genk, 02 July 2014 - 31 August 2014.

Pha603 08

> Tentoonstelling: Urgent Conversations Athens - Antwerp. National Museum of Contemporary Art, Athens (EMST), Athens, 31 October 2016 - 05 February 2017.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

 dsc1190

> Ensemble: The Vibrating Image .