Conversation

Leccia  0003 ange  conversation  1987 photo jan kempenaers

Ange Leccia

1987

Installatie, 86.5 x 62 x 80 cm.
Materials: metal, theater spot, leather

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK5512_M50).

Ange Leccia plaatst twee stoelen – designstoelen van Philippe Starck – en schijnwerpers tegenover elkaar als ging het om een ontmoeting van twee personen.

Het identieke, perfect symmetrische karakter van deze twee ‘acteurs’ verwijst naar het onvermogen tot communicatie van de ‘massamens’. Hedendaagse mensen gaan in zijn ogen, gestuurd door de media en de commercie, steeds meer op elkaar lijken. De twee serieel geproduceerde, identieke objecten zijn hiervoor een metafoor. In de ontmoeting van deze twee stoelen is er geen uitwisseling mogelijk: alles is verwisselbaar en aan elkaar gelijk. De twee schijnwerpers kunnen bovendien van elkaar geen licht ontvangen, enkel schaduw: een beeld voor het menselijk isolement.

Ange Leccia heeft bewondering voor hoogtechnologische designobjecten (Mercedes, Concorde, designmeubelen…), maar staat tegelijk kritische tegenover het fetisjachtige aureool dat zulke voorwerpen krijgen voor sommige eigenaars. Hun schoonheid is geen garantie voor een beter gesprek.

Events View all

Ensembles View all