M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Maison Belge Supermarché de l'année, 2001

Schilderij, 280 x 500 cm.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 72 image: © M HKA, Collection M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7283_M236).

Maison belge, Supermarché de l’année verwijst naar een gelijkaardige installatie en tentoonstelling Supermarché de l’Année die Angel Vergara opzette in het Belgisch Huis in Keulen in 1995. Daar creëerde de kunstenaar een supermarkt waar enkel appels werden verkocht. Vergara zette deze supermarkt op als tegenkanting bij de kunstbeurs in Keulen die op hetzelfde moment plaatsvond.

Angel Vergara wil aantonen dat er meer is dan enkel de economische prijs van een kunstwerk: uiteindelijk wordt bij de verkoop van een kunstwerk enkel de materialisatie van een idee verkocht, de ideeën zelf zijn niet te koop. Het gaat hier om de transacties, de relaties tussen mensen, het uitwisselen van ideeën of het verkopen van dingen.

Straatman – één van de alter ego’s van Vergara – is altijd op één of andere manier aanwezig. Hier, in Maison belge, Supermarché de l’année , bevindt hij zich achter de toonbank van de winkel. Zijn supermarkt waar enkel appels te koop zijn, is een parodie op consumptie en verkoop. De presentatie is zeer esthetisch: een keurig blauw geschilderde winkel, alles netjes gestapeld, repetitieve visuele effecten. In de oudheid stond de appel symbool voor liefde en vruchtbaarheid. Vergara gebruikt de appel als teken van erotische en spirituele gedrevenheid, als een gezond tegengewicht voor de economische krachten die de kunst verzieken. Zijn supermarkt van appels functioneert als een correctie op het brute winstbejag.

Maison belge, Supermarché de l’année is tevens een collage: beeld en woord vullen elkaar aan en overlappen elkaar. In wezen gaat het om beschrijvende, documentaire schilderkunst. Vergara’s notities op het doek en de lijnen verwijzen naar zijn diverse acties. Het schilderij is een soort logboek, het resultaat van bewegingen, geluiden, geuren, waarnemingen, gedachten en herinneringen.

Toevoegen aan je lijst

Media

 web

>

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 72

>Angel Vergara, Maison Belge Supermarché de l'année, 2001

Kunstenaar

12198090531909861341man silhouettesvgmed

> Angel Vergara.

Tentoonstellingen & Ensembles

 s4a4193

> Tentoonstelling: Superdemocracy – The Senate of Things. de Senaat, Brussel, 01 October 2017 - 31 October 2017.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Geen foto

> Ensemble: ECONOMIE / ECONOMY / WIRTSCHAFT.

2017 superdemocratie senaat photo m hka 6 23

> Ensemble: SUPERDEMOCATIE / SUPERDEMOKRATIE / SUPERDEMOCRACY.