M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Notes from the Invisible Box of Valery Osser, 2008

Boek, 15.6 x 23.4 cm, 752 p, language: English, publisher: Self-Published, ISBN: N/A.

Artistnovel 081 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/858).

Literaire synopsis *Notes from the Invisible Box of Valery Osser* is een ‘verloren hoofdstuk’ van *De Da Vinci Code*, geschreven door Trong Gia Nguyen, en waarin de kunstenaar Marcel Duchamp in de verhaallijn beland. De hele roman van Dan Brown werd ingescand en vervolgens werden de paginanummers, de titels en het auteurschap digitaal verwijderd. Het hele boek werd dan opnieuw gedrukt met Nguyens hoofdstuk toegevoegd na hoofdstuk 79, en alleen de zijkanten van Nguyens extra twaalf bladzijden werden verguld. Nguyens tekst introduceert de kunstenaar Marcel Duchamp in de rol van grootmeester aan de priorij van Sion en vertelt vanuit het perspectief van Duchamps dagboeknotities. Er wordt onder meer gealludeerd op een liefdesverhaal tussen Duchamp en een jonge Braziliaanse actrice met de naam Valery Osser, die op haar beurt de inspiratie vormt voor Rrose Selavy – Duchamps alter ego en het perfecte model voor het “heilige huwelijk tussen mannelijk en vrouwelijk” in de roman. De twee belangrijkste symbolen in *De Da Vinci Code*, de roos en de ster, verschijnen ook in het echte leven van Duchamp. Het eerste symbool als de eerder genoemde Rrose Selavy en het laatste in een ongebruikelijke foto door Man Ray uit de jaren 1920, getiteld *Comet*, waarop Duchamp staat met geschoren hoofd. Bovendien heeft de ‘grootmeester’ – de geheime bewaker van Christus’ bloedlijn – uit *De Da Vinci Code* zijn spiegelbeeld in het hoogste ‘grootmeester’-niveau van het schaakspel, waarin Duchamp uitblonk. Helemaal bizar wordt het wanneer werkelijkheid en fictie met elkaar vervagen: Valery Osser (een anagram van Duchamps alter ego) is in feite een echte actrice uit de jaren 1930 die meespeelde in obscure films zoals: *Blood Rose*. Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar Verscheidene ideeën – oude, nieuwe, verzonnen en bestaande – worden voorgesteld in *Notes from the Invisible Box of Valery Osser*, zoals de hypothetische sublimering van Leonardo Da Vinci’s *Laatste Avondmaal* in de vorm van Duchamps *Le Grand Verre* of *La mariée mise à nu par ses célibataires, même*. Elke cover van Nguyens ‘boek-kunstobject’ is anders en uniek en onthult een ander verband in een almaar groeiend web van magisch-realistische bespiegelingen. *Notes from the Invisible Box of Valery Osser* houdt verband met verschillende andere kunstprojecten, maar is ook een op zichzelf staand werk. Sommige ideeën uit Notes voeden de ontwikkeling van nieuw werk. Veel van Nguyens werk heeft een bepaalde vorm van literaire inspiratie of fundament, dus het is logisch dat hier de roman als medium wordt gebruikt. [Novel website](http://www.cameandwent.com/notes_valery_osser.html)

Authorship: Appropriation/Collage, Artist Author.

Creative Strategy: Novel Art Object.

Genre: Detectives.

Publishing: Print-On-Demand, Self-Publishing.

Theme: Art World.

Toevoegen aan je lijst

Media

Artistnovel 081

>Omslag 'Notes from the Invisible Box of Valery Osser', 2008

Duchamp vs fischer

>

Duchamp vs fischer match 3

>

Notes front cover version 3

>'Notes from the Invisible Box of Valery Osser', omslag, Versie 3

Notes inside version mhka

>'Notes from the Invisible Box of Valery Osser' geopend boek

Kunstenaar

Trong gia nguyen

> Trong Gia Nguyen.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.