M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Remainder, 2012

Boek, 19.8 x 12.8 cm, 284 p, language: English, publisher: Richmond (Surrey): Alma Books, ISBN: 9781846880414.

Artistnovel 023 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/684).

Literaire synopsis

Het hoofdpersonage van Remainder raakt getraumatiseerd door een ongeluk waarbij iets uit de lucht komt vallen en hij 8,5 miljoen pond rijker achterblijft, maar hopeloos vervreemd van de wereld rondom hem. Hij spendeert zijn tijd en geld aan het obsessief reconstrueren en herbeleven van vaagweg herinnerde scènes en situaties uit zijn verleden: een groot gebouw met pianomuziek in de verte; de vertrouwde geuren en geluiden van bakkende en sissende lever; lethargische katten die op daken rondhangen tot ze ervan afdonderen… Maar wanneer dit alles er niet in slaagt om zijn dorst naar authenticiteit te lessen, begint hij alsmaar gewelddadigere gebeurtenissen te reconstrueren, zoals hold-ups en schietpartijen. Remainder is, met zwarte humor, een meditatie op geheugen, identiteit en geschiedenis.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

De publicatie werd voorafgegaan door een uitgave in bijzonder lage oplage, uitgegeven in 2005 bij Metronome Press in Parijs. Die uitgeverij specialiseerde zich in het publiceren van fictie door kunstenaars in de vorm van een paperbackserie. Het boek werd een culthit dankzij de lof van Britse webtijdschriften (het was het boek van het jaar volgens 3:AM Magazine) en vervolgens die van de literaire pers. En dus werd Remainder heruitgegeven door Alma Books in het Verenigd Koninkrijk (2006) en Vintage in de VS (2007). Na de Franse versie volgen edities in het Japans, Koreaans, Grieks, Spaans en Kroatisch. Tom McCarthy’s lopende project de ‘International Necronautical Society (INS)’ is een semi-fictief avantgarde-netwerk dat aan de oppervlakte komt in publicaties, proclamaties, afkondigingen en live-events. Met verband met de centrale ideëen van Remainder lezen we in de *Declaration on Inauthenticity van INS* (2007): ''The Statement volgt een parcours van het individu naar het “dividu” en vervolgens het residu, “een overblijfsel dat overblijft: een scherf, een restje, een spoor'', en verder naar het risidu, een belachelijke verdubbeling. “Wat de dichter of filosoof van de anderen onderscheidt”, zegt het Statement, “Is dat hij kan lachen met zichzelf. Hij kan tegelijk degene zijn die struikelt en degene die de struikeling ziet: hij kan zichzelf in twee splitsen – hetgeen Baudelaire dédoublement noemt."

Novel's website

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Tom mccarthy

> Tom McCarthy.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.