M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

The Dark Object, 2010

Boek, 13.1 x 19.4 cm, 117 p, language: English (UK), publisher: Book Works, ISBN: 978 1 906012 22 9.

Artistnovel 065 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/842).

Literaire synopsis

The Dark Object hanteert een pseudo-conceptuele ideologie van een fictief instituut om de bizarre relatie bloot te leggen tussen beeldhouwwerken en conceptualisme. De paranoïde ideologie van The Rector heeft het maken van objecten verboden – en slechts één student blijft over. Addison Cole raakt almaar verder geïsoleerd in The School of Sculpture Without Objects en worstelt met institutionele richtlijnen en eenzame opsluiting. Hij volgt het verbod door dingen te maken met het schrijven van teksten, waarin de hoofdpersonages elkaar alleen ontmoeten door fantastische scenario’s te bedenken. Die scenario’s gaan over een aantal expliciete aanrakingen met teksten, voorwerpen en kunstenaars. Autoriteiten worden herleid tot hun pornografische effect: Slavoj Zizek wordt een impotente seksuele metafoor, Hegel een spook, de anonieme ‘Jay’, Zizeks zogende Oedipusfantasie, de Rector wordt een klierachtige, paranoïde bloedzuiger.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

Tijdens haar studie voor een PhD in Beeldhouwwerken aan de Royal College of Art stuurde Katrina uittreksels van haar schrijfwerk in naar Semina van Book Works, onder leiding van Stewart Home. Bij aanvaarding van de inzending werd de tekst in twee afzonderlijke formuleringen getrokken: The Dark Object , en de thesis. Een gevolg daarvan is dat bepaalde stukken uit The Dark Object in een meer abstracte vorm ook in de thesis zijn beland. Inherent aan de grondgedachte van The Dark Object is dat het in het alledaagse functioneert als een roman in boekenwinkels en op surveillance-bureau’s, maar dat het tegelijk ook research is, en een kunstwerk, en dus als een gevonden voorwerp moet verschijnen als kunst en verdwijnen als een gewoon voorwerp in een alledaagse context.

Novel's website

Toevoegen aan je lijst

Media

Artistnovel 065

>Omslag 'The Dark Object', 2010

Kpalmer the dark object installation rca 2010

>installatiezicht van 'The Dark Object on an invigilation desk', RCA Research Show, London, 2010

Kpalmer whitechapel gallery 2009

>

Kpalmer the school of sculpture without objects rca 2010

>

Kunstenaar

Kpalmer whitechapel gallery 2009

> Katrina Palmer.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.