M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

J. Beuys en M. Broodthaers, 1986

Affiche, 40 x 415 cm.

2016 van broodthaers tot braeckman  3 Image: © M HKA, Collectie M HKA, Collectie Vlaamse Gemeenschap

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK005406).

Het werk bestaat uit een serie van 10 monochromen, die ingekaderd zijn in houten lijsten. Van Snick gebruikt sinds 1980 systematisch primaire [rood, geel en blauw] en secundaire [oranje, groen, violet] kleuren samen met de niet-kleuren zwart en wit en de metaalkleuren goud en zilver. Op de uiteinden van deze serie plaatst hij als aandachtspunten zwart-wit foto’s van Joseph Beuys en Marcel Broodthaers. Hun gezichten zijn naar elkaar toe gericht. Van Snick plaatst zijn werk hier letterlijk tussen de twee kunstenaars in.

Beuys en Broodthaers worden algemeen erkend als twee van de voornaamste kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Ze worden bovendien beschouwd als twee [tegen]polen in de geschiedenis van de hedendaagse kunst. Ze zijn precies tien jaar na elkaar overleden [Broodthaers in 1976, Beuys in 1986], een element dat past in de rationele denkwereld van Philippe Van Snick. Sinds de jaren zeventig is hij sterk gefascineerd door wat hij noemt de ‘tien elementen’, die onder meer bestaan uit tien hoofdkleuren en de tien cijfers [van 0 tot 9]. De portretten van Beuys en Broodthaers vormen een variatie op het thema van dag en nacht, dat samen met de kleuren en de tien elementen een vast principe vormt in het oeuvre van de kunstenaar.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Snick

> Philippe Van Snick.

Tentoonstellingen & Ensembles

Mm mhka website header nl

> Tentoonstelling: From Broodthaers to Braeckman – Photography in the Visual Arts in Belgium. M HKA, Antwerpen, 06 October 2016 - 05 February 2017.

Kilaars photo clinckx10

> Tentoonstelling: The collection XVI – Attributen en Substantie. M HKA, Antwerpen, 25 August 2006 - 12 November 2006.

2010 zaalzicht  atefactum photo m hkaclinckx 1

> Tentoonstelling: The collection XXVI – The Artefactum years. Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), Antwerp, 10 September 2010 - 20 February 2011.

Geen foto

> Ensemble: An Architecture for Art - Philippe Van Snick.

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.