La Malinche

Malinche%20%28c%29mta

Jimmie Durham

1988-1991

Sculptuur, 168 x 56 x 84 cm.
Materials: Wood, cotton, snakeskin, watercolour, polyester, metal

Collection: Collection SMAK, Ghent.

La Malinche was een Mexicaanse vrouw die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Spaanse verovering van haar land. Net als Pocahontas in de VS, was Malinche een indiaanse die trouwde met de kolonisator. Ze was een van de slaven van Cortez en later zijn tolk en minnares; hun zoon werd beschouwd als de eerste 'mestizo'. Dit beeld van La Malinche is samengesteld uit verschillende elementen: aan de ene kant elementen die meestal geassocieerd worden met een 'Indiaanse' identiteit en aan de andere kant 'westerse' elementen, zoals haar slipje en beha. Deze tegengestelde polen functioneren als parodieën op stereotypen en als metafoor voor het ambigue karakter van Malinche.

'Het is een waargebeurd historisch feit, over Cortez, de Spaanse conquistador, en Malinche, de Indiaanse', zegt Jimmie Durham. 'Maar het is ook zo'n verhaal dat een mythe wordt zodra het er is. Het mythische deel, dat voor ons belangrijk is, gaat voor mij over welk soort zelf we hebben en welk soort andere de andere is'.

Dit kunstwerk werd eerst, op een tentoonstelling in 1988, Pocahontas genoemd. Later werd het, in herwerkte vorm, La Malinche. Zo vormde het een paar met het werk Cortez.

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all

Linked Items View all