M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Failed States, 2012

Boek, 20.6 x 14.5 cm, 129 p, language: English, publisher: Hasselt/Los Angeles/Bucharest/Stockholm: Z33/Honor Fraser Gallery/Bucharest Biennial 5/Romanian Cultural Institute of Stockholm, ISBN: 9781935662044.

Evibert 20121015 102450 001 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2025/169).

Literaire synopsis

Failed States is een verkenning van toeval en poëzie temidden van de obstakels en bureaucratie van staatsmacht. Op een reis om de geschiedenis van scherpschutters na te gaan in Austin, Texas, is Jill Magid getuige van een mysterieuze schietpartij op de trappen van State Capitol. De 24-jarige Fausto Cardenas vuurt verschillende keren in de lucht voor hij wordt gearresteerd. Die gebeurtenis vormt de achtergrond voor de start van Magids training om een ‘embedded journalist’ te worden in het Amerikaanse leger in Afghanistan, onder begeleiding van een redacteur bij Texas Observer en een vroegere oorlogscorrespondent voor het persbureau AP. Magids non-fictieroman Failed States behandelt de thema’s van transparantie, geheimhouding en publiciteit aan de hand van haar persoonlijke verlangen om deel te nemen aan de ‘war on terror’ en de weergave ervan in de media door een ooggetuige te worden.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

Failed States is eveneens de titel van een installatie die bestaat uit meerdere stukken met gemengde technieken, zoals sculpturale onderdelen, prints, video en geluidsfragmenten. Magid put uit Faust voor thematische verbanden en ontwikkelt een performatieve tentoonstelling door de galerie te benaderen als een podium om te lezen. Hoewel Faust oorspronkelijk werd geschreven als een ‘leesdrama’ – een toneelstuk om gelezen te worden in plaats van opgevoerd – is het regelmatig op het podium te zien. Parallel daaraan zijn de motivaties voor Fausto’s daad alleen bij hem bekend, maar hebben ze toch een uitzonderlijke schaal aangenomen. De tentoonstelling functioneert op beide niveaus en mixt het persoonlijke met het publieke, feit met fictie, Fausto met Faust. De kunstenaar breekt met Failed States ook uit de galerie met twee zijprojecten. Failed States, het werk waar de tentoonstelling zijn naam vandaan haalt, was Magids gezinsauto. De kunstenaar had haar Mercedes uit 1993 beschermd tot B4-niveau, weerstand biedend aan kogels van 9 mm uit een .44 Magnum. De auto is een onzichtbare gewapende kist, geïnstalleerd waar Fausto zijn auto parkeerde voor hij het Capitol benaderde. Er is ook een audiowerk dat speelt op de autoradio: The Deed, een audiowerk voor zes kanalen. Magid leverde ook een bijdrage aan het februarinummer van het politieke tijdschrift Texas Observer, waarmee ze haar werk tot in de huiskamers van de abonnees bracht.

Book Design: Emily Lessard

Novel's website

Toevoegen aan je lijst

Media

Evibert 20121015 102450 001

>

Fstates 01

>

Fstates 02

>

Fstates 03

>

Fstates 04

>

Fstates 05

>

Kunstenaar

Jill magid

> Jill Magid.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.