M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Scheldetuin [Scheldt Garden], 1987

Installatie

Nordman scheldtuin 1987 2 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp.

"For whomever might arrive at the river Schelde. Rows of trees are planted at extensions of a place where people could sit. A continuation of planting can produce a park/museum." (Maria Nordman, De Civitate, Musée Saint Pieree Art contemporain Lyon, 1987, p. 36.)

Het uitzicht van de Scheldekaaien begin 21ste eeuw is gecreëerd meer dan een eeuw vroeger in het kader van grootschalige infrastructuurwerken die als doel hadden de havenactiviteiten uit te breiden. De installatie van Maria Nordman uit 1986-87 speelt in op één van de kenmerkende elementen van de Scheldekaaien, namelijk het eind 19de-eeuwse gekasseide wegdek van de havenstrook. Kasseien zitput en bijhorende bomenrijen werden op de Cockerillkaai, schuin tegenover het M HKA. De eind 19de-eeuwse kasseien bestrating is een bindend element op de Scheldekaaien en loopt onder elke activiteit aan de kaaien door. De installatie Scheldetuin van Maria Nordman bestaat uit een verzonken achthoekige zitput ingewerkt in het gekasseide oppervlak en opgebouwd in datzelfde materiaal. Rondom de zitput werd een bomenpartij aangeplant, die vanuit de oostelijke hoek verdergaat in bomenrijen. De installatie is gelegen op de Cockerillkaai, schuin tegenover het M HKA, het museum voor hedendaagse kunst dat door haar locatie in een voormalig pakhuis langs de kaai in 1987 een belangrijke impuls gaf aan de heropleving van het Zuid en de kaaien in dit gebied. De landschappelijke installatie legt op een interessante manier de link tussen de historische eigenheid van de kaaien als havengebied en de eigentijdse betekenis van het Zuid en de kaaien met als belangrijke factor de cultuur- en kunstensector.

(VAN RUYSSEVELT A. 2001: Stadsbeelden Antwerpen. Anno 2001, Antwerpen, 2001, p.111.)

Bron: Hooft E. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Scheldekaaien, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT1, (onuitgegeven werkdocument). Auteurs: Hooft, Elise

Klik hier om de lokatie op kaart te bekijken.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Nordman maria

> Maria Nordman.

Tentoonstellingen & Ensembles

1987 inside outside maria nordman luc coeckelberghs

> Tentoonstelling: Inside-Outside. An Aspect of Contemporary Sculpture. MuHKA, Antwerpen, 12 September 1987 - 25 November 1987.

M hka nieuwe gevel 2009 foto bram goots

> Ensemble: M HKA On Site.

Gerelateerde werken

Nordman decivitate

>Maria Nordman, Maria Nordman - De Civitate : Dessins/Plans (Projets réalisés en Europe et propositions de constructions pour les villes 1987-82, 1987.Book, paper, ink, 29.5 x 22.5 cm, 97 p., language : French, Italian, English, publisher : Musée St.-Pierre Art Contemporain, Lyon, ISBN : 2-906461-19-9, layout : Maria Nordman.

Nordman maria for a new city 001 1987 foto heirman graphics

>Maria Nordman, For a new City 1987, 1986.Drawing, acryl, pencil, ink, paper, 745 x 110 cm.