M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

The South Highway, 2013

Boek, 17 x 11 cm, 128 p, language: English, publisher: Dutch Art Institute and CasCo–Office for Art, Design and Theory, ISBN: 978-94-90294-53-3.

Artistnovel 8241 ©image: David Maroto

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2025/867).

Literaire synopsis

The South Highway is gebaseerd op het kortverhaal La Autopista del Sur van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar. De protagonist raakt vast in een file in het midden van een autosnelweg. Al snel ontdekken we dat het verkeer veel te lang stil staat: dagen, weken, misschien zelfs maanden. Mensen die toevallig in elkaars buurt zijn beland, zijn veroordeeld om de krachten te bundelen: om aan water en eten te geraken, om zieken en verzwakten te helpen, enzoverder. Ze organiseren zich in groepen en er ontstaan zelfs heuse gemeenschappen. Er ontwikkelen zich ook tal van menselijke relaties: liefde en romantiek, maar ook jaloersheden, ruzies en vriendschappen. Na (ongedefinieerd) lange tijd, komt er een einde aan de verkeersopstopping en kunnen auto’s eindelijk terug aan het rijden. Op dat moment verbrokkelen die tijdelijke contacten opnieuw en daarmee ook de recent aangegane verbintenissen en relaties. De personages moeten opnieuw hun oude identiteiten opnemen.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

The South Highway is geschreven zoals de “Choose Your Own Adventure”-boeken (zeer populair bij tieners in de laten jaren 80 en vroege jaren 90, net voor de opkomst van het internet). Het belangrijkste stijlkenmerk is dat het geschreven is in de tweede persoon. De protagonist is niet aangeduid met “hij” of “zij”, maar met “jij”. Jij, de lezer, bent degene die het verloop van het verhaal kiest. Het boek is verdeeld in 75 secties. Aan het einde van elke sectie krijg je een aantal mogelijkheden om het verhaal verder te zetten. Afhankelijk van je keuze spring je van de ene mogelijkheid naar de andere. Het verhaal verandert naargelang de beslissingen die jij neemt over het te volgen pad, de handelingen die moeten gebeuren en de antwoorden die aan andere personages moeten gegeven worden. Jij bent het die met de anderen in het boek interageert en jij bent het dus die verantwoordelijk is voor de schommelingen van de protagonist. Het gedrag van de protagonist, en uiteindelijk ook het resultaat van het spel, is het gevolg van de combinatie tussen de intrinsieke persoonlijkheidskenmerken van het personage uit het kortverhaal van Cortázar en de autonome beslissingen van de speler.

Novel's website

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

David

> David Maroto.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.