M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

The Pink Spy 1, 2013

Tekening, 340 x 480 cm.

Tordoir photo m hka4

Collection: Courtesy Galerie Van De Weghe, Antwerp.

Giambattista Tiepolo wordt aanzien als de laatste Venetiaanse schilder van de Rococo . Hij overspoelde de aristocratie met kwalitatief hoogwaardige schilderingen in heldere kleuren. In een grootse theatrale setting decoreerde hij in opdracht de kerken en paleizen van clerus en adel. Maar als men voorbij de virtuoze schilderstijl kijkt, ziet men hoe scherpzinnig, ironisch en spottend Tiepolo kon zijn voor zijn broodheren. Een element van het oeuvre dat goed herkenbaar is in de reeksen ‘Capricci’ en’ Scherzi di fantasia’ hier in de tentoonstelling aanwezig. Deze etsen bruisen van ironie op ons hier overgebracht via eigenaardige, theatrale creaturen. In de vijf werken binnen de ‘The Pink Spy’-reeks van Narcisse Tordoir, heeft de kunstenaar een gelijkaardige theatrale compositie als uitgangspunt genomen. Ook hier roept de enscenering vragen op, er heerst een vorm van sacraliteit, waar de taferelen van Tiepolo bulken van frivoliteit en overdadige ornamenten. De personages zijn stil en oplettend te midden van het puin, de rommel, de krassen en de vlekken die afkomstig zijn van de opnamestudio maar ook van latere restanten tijdens het bewerken en assembleren van dit beeld. Met deze later aangebrachte restanten confronteert Tordoir de kijker die in de eerste plaats te maken krijgt met een fysiek vlak beeld, eerder dan een afbeelding als reproductie van de werkelijkheid. Met deze handelingen en bewerkingen mystificeert Narcisse Tordoir de grote tableaus nog meer doordat grote verhaallijnen uitblijven. Er ontstaat een pre-surreële beeldtaal waarbij de context is weggelaten.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Tordoir

> Narcisse Tordoir.

Tentoonstellingen & Ensembles

Tps nt

> Tentoonstelling: Narcisse Tordoir – The Pink Spy. M HKA, Antwerpen, 13 March 2014 - 25 May 2014.

Tordoir photo m hka9

> Ensemble: Werk van Narcisse Tordoir [Works by Narcisse Tordoir].

Gerelateerde werken

Sweet and small

>Narcisse Tordoir, The Pink Spy 2, 2013.Drawing, pastel on paper, mounted on dibond, 340 x 450 cm.

Tordoir photo m hka9

>Narcisse Tordoir, The Pink Spy 3, 2013.Drawing, pastel on paper, mounted on dibond, 500 x 350 cm.

Tordoir photo m hka5

>Narcisse Tordoir, The Pink Spy 4, 2013.Drawing, pastel on paper, mounted on dibond, 340 x 425 cm.

Tordoir photo m hka1

>Narcisse Tordoir, The Pink Spy 5, 2013.Drawing, pastel on paper, mounted on dibond, 340 x 560 cm.