ANNLEE PROJECT

Witness 1

Pierre Huyghe & Philippe Parreno

1999

Installatie
Materials:

Collection: Collection Van Abbemuseum, Eindhoven.

In 1999 kopen de bevriende kunstenaars Pierre Huyghe en Philippe Parreno bij een gespecialiseerde grafische studio in Japan voor ongeveer 400$ de schematische tekeningen van en de intellectuele rechten op een mangafiguur. Ze is een goedkoop personage zonder uitgewerkte kwaliteiten dat is voorbestemd om enkel een bijrol te spelen in een animatiefilm, stripverhaal of computerspel. In eerste instantie willen de kunstenaars AnnLee - zoals ze het personage na aankoop dopen - bevrijden van de commerciële fictiemarkt.

“We looked for a character and we found this one. A character without a name, a two-dimensional image, with no turn-around. A character without a biography and without qualities, very cheap, which had that melancholic look, as if it were conscious of the fact that its capacity to survive stories was very limited.”

Vervolgens laten ze een driedimensionale versie van AnnLee de hoofdrol spelen in twee videowerken, waarin het personage reflecteert over zichzelf als product en als beeld dat haar verhaal doet. In een volgende fase krijgen zestien kunstenaars de originele tekeningen en de toestemming om AnnLee in de meest uiteenlopende vormen te gieten, onder de verzameltitel No Ghost Just a Shell. Hoewel AnnLee door enkele typische kenmerken altijd herkenbaar blijft, verandert ze voortdurend van gedaante. Deze metamorfoses maken een belangrijk deel uit van het postmoderne verhaal dat ze vertelt.

Via achtentwintig afzonderlijke kunstwerken - video’s , schilderijen, posters, boeken, objecten, een vinylplaat en een neonsculptuur - ontwikkelde het verhaal van haar bevrijding zich steeds verder. Uiteindelijk beëindigen Huyghe en Parreno in 2002 de mogelijkheid tot verdere reproductie door de auteursrechten over te dragen aan AnnLee, het product zelf.

In El Hotel Eléctrico worden verschillende projecten en werken van kunstenaars getoond die meewerkten aan het project van Huyghe en Parreno: Bulloch & Wagener, Curlet, Fleury, Gillick, Gonzalez-Foerster, Joseph & Kacem, M/M, Ohanian, Phillips, Scanlan, Tiravanija, Vaney, en Huyge en Parreno zelf.

Meer

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all