M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Denkbeeld voor een restruimte (iets voor onderweg), 2009-2013

Installatie, stad: 760 x 41 x 80 cm, bouwput: 540 x 270 x 80 cm.

Bart prinsen transparante stad ontdaan van zwaartekracht 2009 2013 photo m hka

Collection: Courtesy Bart Prinsen.

De maquette Denkbeeld voor een restruimte (iets voor onderweg) ontdaan van werkkracht is ontstaan rond een ondertussen verdwenen appartement in de sociale woonwijk Luchtbal in Antwerpen Noord. Met beelden van restanten van de bewoners wordt er associatief een nieuwe realiteit gevormd. De lege ruimtes worden getoond zoals het oog deze aftast.

"De ruimtes die ontstaan zijn deels transparant, invulbaar, je wordt ondergedompeld in een werkelijkheidsillusie. De beelden die ontstaan beïnvloeden elkaar én de ruimte, waardoor een bevreemdende dimensie ontstaat van illusionaire ruimtes. (…) Met de installaties maak ik sites die je kan beschouwen als een soort externe ruimte van mijn geheugen waar je doorheen kan wandelen om zo de ruimte fysiek gewaar te worden en vervolgens deze zelf in te vullen met je eigen blauwdrukken.” zegt Prinsen.

De gebruikte media krijgen pas betekenis door hun onderlinge verbanden, maar ook door ruimte en licht. Als toeschouwer doe je bovendien betekenis ontstaan door je aanwezigheid. Je beweging door de ruimte, je persoonlijke associaties en beelden, maken je tot een fysiek onderdeel van de installatie.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Bart prinsen opbouw photo m hka1

> Bart Prinsen.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.

Bart prinsen transparante stad ontdaan van zwaartekracht 2009 2013 photo m hka4

> Ensemble: Kamer 5 [Room 5].