Spektrum*Shelf

Dsc 0386

Katrin Kamrau

2013

Installatie
Materials: 6 shelves and pictures

Collection: Courtesy Katrin Kamrau.

Katrin Kamrau De artistieke praktijk van Katrin Kamrau (°1981) vertrekt vanuit een sterke interesse in de waarneming van het optische beeld. Ze focust daarbij op het medium fotografie in combinatie met vragen gerelateerd aan sociale interacties en machtsstructuren.

Kamrau presenteerde haar werk SPEKTRUM Shelf voor de eerste keer tijdens Open Studios in het HISK (2013). Ze beschouwt het als een onafgesloten reeks. Voor deze tentoonstelling bestaat het werk uit zes rekken met foto’s die elk een aparte parameter van het medium fotografie thematiseren: de tijd, de dominante blik, het object, het subject, de observatie en het licht. De centrale vragen die ze daarbij onderzoekt, zijn: Wie legde hiervoor welke fundamenten? En wat vertelt het beeld ons erover?

Kamrau doet een poging om de machtsrelaties, eigen aan visuele beelden, te ontzenuwen. Met haar eigen beelden probeert ze de kijker juist niet eenduidig te domineren. Enkel wanneer je het geheel overschouwt, wordt de betekenis van haar reeks duidelijk, de verschillende delen vormen juist door de verbindende perceptie van de kijker een geheel. Verder roept het werk ook vragen op betreffende de aanwezigheid van het werk in de ruimte, zoals: Hoe benadert de toeschouwer het beeld? Wat is zijn/haar gevoel van de ruimte? Hoe meten wij onszelf fysiek af ten opzichte van de dimensies van het fotobeeld?

De kunstenares focust hier op het medium fotografie als een denkbeeld dat geconstrueerd is in het westen. Aanvullend op deze meer conceptuele vragen, is ze geïnteresseerd in het gebruik van fotografie in de media en de samenleving. Onder de bredere benaming SPEKTRUM werkt ze met voorwerpen, foto’s en prenten, gecombineerd in site-gerelateerde installaties.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all