Verkrachte vrouw bleek niet dood

Cox jan verkrachte vrouw bleek niet dood sd photo m hka20

Jan Cox

Tekening, 600 x 455 mm.
Materials: collage, colored pencil and newspaper article on paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0491_05).

Het latere werk van Cox wordt gekarakteriseerd door uitputtende reflecties over de wereldlijke realiteit en het leven. Werkstukken waarin aspecten van het innerlijke, emotionaliteit en engagement verweven zijn. Niet onverklaarbaar; in deze periode lijdt Cox aan uitputtende manisch-depressieve inzinkingen, gekenmerkt door hevige emotionele opstoten; elkaar afwisselende periodes van opwinding gepaard met hyperactiviteit en zware geestelijke depressies. 

In deze periode, na De Ilias van Homeros (1974-1975), heeft hij verschillende grafiekmappen uitgebracht en experimenteerde hij met combinaties van diverse materialen steeds aangevuld met taal en tekst. In dit zoekproces ontstond ook de collage Verkrachte vrouw bleek niet dood

Tijdens zijn verblijf in Boston (1956 - 1974) werd vriendin Marlene het slachtoffer van een aanranding. Terug in België heeft hij dit gewelddadige trauma trachten te verwerken. In Verkrachte vrouw bleek niet dood reflecteert Jan Cox over deze emoties via de zaak van Henriette D. in Lier (1974). Het betreffende persknipsel begeleidt de bovenstaande schetsmatige en getormenteerde vrouwenfiguur. Deze thematiek werd ook verder uitgewerkt in een gelijkaardige ongedateerde collage.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all

Linked Items View all