M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Er is geen kultuur zonder avant-garde, 1987

Schilderij, 100 x 100 cm.

Ben vautier er is geenkultuur zonder avant garde 1987 photo m hka ©image: M HKA, Antwerp

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BR32).

Ben, zoals de kunstenaar zichzelf noemt, twijfelt aan alles. Hij is van mening dat een kunstenaar alles – de meest eenvoudige menselijke handelingen en de meest banale objecten en gebeurtenissen inbegrepen – tot (onderwerp van zijn) kunst kan maken, hoewel hij ook dat principe soms in twijfel trekt. Zo maakt hij de vloer, de muur en zelfs ons tot zijn werkmateriaal in Ik ben, signeer als kunst… Zijn ideeën, twijfels, slogans en uitspraken geeft hij onder meer vorm als geschilderde opschriften. Hij schildert/schrijft ze met witte verf op zwarte doeken of panelen (of vice versa).

Zijn eerste schilderij van dat type maakte hij in 1959, naar aanleiding van een collega-kunstenaar die er niet mee opgezet was dat Ben samen met hem exposeerde. Ben hing toen een schilderij op met in grote letters: "Je suis un peintre raté." Ben probeert via zijn werken het publiek te laten nadenken over de rol die kunstenaars zich toebedelen en over de betekenis van kunst, zowel in de beperkte kunstwereld als in bredere maatschappelijke zin. Sinds het begin van zijn artistieke carrière wordt hij geconfronteerd met de competitie en de agressieve zelfbevestiging in de (kunst)wereld en daar wil hij met zijn werken op reageren. Teksten als Kunst is onbetaalbaar en Er is geen kultuur zonder avant-garde spreken dan ook voor zich.

De signatuur is zeer belangrijk in zijn werk. Zoals Ben zelf ooit zei: “Elke kunstenaar signeert en dateert zijn werk. De signatuur onderlijnt zijn ego: kijk eens hoe anders ik ben dan de anderen. De datum moet bewijzen dat hij een bepaalde formule eerder heeft gevonden dan de anderen.” Toch heeft veel werk van Ben eigenlijk geen signatuur meer nodig omdat zijn handschrift een handelskenmerk op zich is geworden.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Ben

> Ben.

Tentoonstellingen & Ensembles

Arenbergschouwburg2

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Arenbergschouwburg: ARTBERG. Arenbergschouwburg & M HKA, Antwerpen, 29 September 2012 - 20 June 2013.

Lea lublin vragenlijst wat is kunst 1975 collection m hka foto m hkaclinckx

> Tentoonstelling: EXTRA MUROS: Visite Herzele – Beyond words. M HKA, Herzele, 03 April 2015 - 03 May 2015.

Menlibayeva almagul steppen police 2010 photo the artist

> Tentoonstelling: The Collection. M HKA, Antwerpen, 28 April 2017 - 31 December 2021.

20170427 183104

> Ensemble: Permanent Collection / Fluxus.

Gaisumov

> Ensemble: Aanwinsten 2017 [Acquisitions 2017].

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Gerelateerde werken

Benvau

>Ben, C'est le courage qui compte [It’s courage that counts], 1987.Painting, acrylic, canvas, 130 x 161 cm.

Ben vautier er is geenvolk zonder taal 1987 photo m hka 1

>Ben, Er is geen volk zonder taal, 1987.Painting, acrylic, canvas, 100 x 100 cm.

Ben vautier er is geen taal zonder kultuur 1987 photo m hka

>Ben, Er is geen taal zonder kultuur, 1987.Painting, acrylic, canvas, 100 x 100 cm.

Vautier 0007 ben kunst is onbetaalbaar 1987 foto clinckx

>Ben, Kunst is onbetaalbaar [Art is priceless], 1987.Painting, acrylic, canvas, 60 x 25 cm.