M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Feltra , 1966

Object, 180 x 115 x 130 cm.

Feltra smak dirk pauwels ©image: SMAK, Dirk Pauwels

Collection: collectie Vlaamse Gemeenschap, Langdurige bruikleen S.M.AK. Gent (Inv. no. WV6).

Na Molly Peters is dit Panamarenko's tweede vilten pop, eveneens gemaakt naar een afbeelding uit Playboy.  Feltra, monochroom wit, zit uitdagend met gekruiste benen in een groene lederen zetel. Tijdens de tentoonstelling De Premiere van de Hersen­expansie in Kleuren!, in de Wide White Space Gallery te Antwerpen, bengelt Feltra net als Molly Peters aan het plafond.

De naam Feltra verwijst niet naar de naam van het Playboy-­model, maar naar de merknaam van het vilt waarmee de pop werd overtrokken. Panamarenko kocht het vilt in de Veritas. De merknaam staat gedrukt op de binnenkant van het vilt. Om de juiste vorm en pose te verkrijgen, bewerkt Panamarenko de styropor eerst met een grove rasp. En dan snel met fijn schuur­papier polijsten en bijwerken. Zelfs zonder het vilt erover zagen de poppen er heel goed uit. Maar het vilt was nodig om alles beter bijeen te houden. Anders zouden ze nu allang uit model geraakt zijn. 

"Feltra? Dat kwam uit de Veritas, dat heette zo, dat was het merk van dat vilt." - Panamarenko 

(bron: Hans Willemse en Paul Morrens, in: 'Copyright Panamarenko', 2005)

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaars

Img 3160

> Panamarenko.

Heyrman hugo

> Dr. Hugo Heyrman.

Tentoonstellingen & Ensembles

064

> Tentoonstelling: Panamarenko – An overview 1965-1985. MuHKA, Antwerpen, 17 June 1989 - 23 July 1989.

Panamarenko bing of the ferro lusto   model

> Tentoonstelling: Panamarenko Universum. M HKA, Antwerpen, 03 October 2014 - 29 March 2015.

073

> Tentoonstelling: De première van de hersenexpansie in kleuren! [The première of the brain expansion in color!]. Wide White Space Gallery, Antwerp, .

Panamarenko  prova car  1967  collectie m hka

> Ensemble: Silent Objects.

Gerelateerde werken

Panamarenko   molly peters  1966copyright brigitta callens

> Panamarenko, Molly Peters , 1966.Object, styropor, felt, metal , 138 x 134 x 63 cm.

Pan am foto 0344

>Hugh M. Hefner, Panamarenko, Playboy (Entertainment for Men) - November 1965, vol. 12, n° 11, 1965.Periodical, ink, paper, 28 x 20.7 cm, 226 p, language : English, publisher : Playboy Magazine, Chicago, Ill..