M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Immolation I, II, III, IV, 2016

Tekening, 4 x (220 x 75 cm).

Immolation i Courtesy of the artist

Collection: Courtesy of the artist.

Het vierluik Immolation toont vier Arabische revolutionairen die zich publiek offeren door zelfverbranding en daarmee het begin inluiden van de Arabische Lente: Mohamad Bouazizi uit Tunesië, Ahmad Hachem als-Sayyed uit Egypte, Ahmad al-Matarneh uit Jordanië en Hamza Al-Khatib uit Syrië. De lugubere tekeningen zijn ontstaan door brandgaten van rokende sigaretten, een rechtstreekse verwijzing naar foltering en brandstapels, al gaat het hier om de meest ultieme verzetsdaad in de vorm van zelfvernietiging.

De portretten werden minutieus aangebracht op kwetsbare vellen papier op groot formaat. De aanblik is akelig gedetailleerd. De ontbrande mansfiguren, omgeven door vlammen, lijken ter plekke verteerd te worden door een onophoudelijk foltering; de brandgaten doorheen het papier tonen een tracé van littekens. Tuymans wijst op het cynische gevolg van het gehanteerde procedé: “Door deze beelden te tekenen met het gloeiende uiteinde van een sigaret op de zeer fragiele structuur van het rijstpapier ontstaat er een bijna poëtische schoonheid”.

Tekst: Hans Willemse

Toevoegen aan je lijst

Media

Immolation i

>David Gheron Tretiakof, Immolation I, 2016

Immolation ii

>David Gheron Tretiakof, Immolation II, 2016

Immolation iii

>David Gheron Tretiakof, Immolation III, 2016

Immolation iv

>David Gheron Tretiakof, Immolation IV, 2016

Kunstenaar

David tretiakoff

> David Gheron Tretiakoff.

Tentoonstellingen & Ensembles

 mg 2613 credit

> Tentoonstelling: Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque. M HKA, Antwerpen, 01 June 2018 - 16 September 2018.