M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ink on Paper, 2012

Prent, 7 x (210 x 140 x 2.5 cm).

 c9t4606 lm muhka 2014 01 ©Lars Morell

Collection: Courtesy Lars Morell.

Voor deze tentoonstelling toont de kunstenaar een vreemde vorm onder gedrapeerd zwart doek met de vergeelde achterkant van affiches. We zien reproducties van historische posters van het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, nauwelijks nog zichtbaar. De posters maken reclame voor shows van illusionisten. Een ervan verwijst bijvoorbeeld naar de truck van Harry Houdini om te ontsnappen uit een dwangbuis. Door de bronzen sculptuur Silent Codes lijkt de toeschouwer wel midden in zo’n show te zijn terechtgekomen.

Met de overkoepelende titel Porta’s Description brengt Morrell deze twee types werken samen die verwijzen naar een essay van de Italiaanse natuurkundige Giambattista della Porta: Hoe, in een kamer, dingen te zien die er niet zijn. Dit essay uit 1558 verscheen in het boekwerk Magia naturalis sive de miraculis rerum naturalium, een verzameling van allerhande natuurwetenschappelijke merkwaardigheden en hun toepassingen. Zo bevat het ook een beschrijving van het gebruik van een lens in een camera obscura en het warmte-effect van lichtstralen, en gaat het dieper in op het gebruik van onzichtbare inkt. In het essay beschrijft della Porta specifiek hoe je door middel van optische illusies, rookeffecten en spiegels silhouetten kan laten verschijnen en weer laten verdwijnen.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Lars morrel2 photo m hka3

> Lars Morell.

Tentoonstellingen & Ensembles

Ehe affiche web

> Tentoonstelling: El Hotel Eléctrico – Rooms available . M HKA, Antwerp, 21 February 2014 - 11 May 2014.

Zaalzicht photo m hka

> Ensemble: Kamer 2 [Room 2].

Gerelateerde werken

Img 7864  copy

>Lars Morell, Silent Codes, 2012.Sculpture, bronze, 140 x 110 x 160 cm.