The Boy Inside The Letter / El Niño en la Letra

Artistnovel 046

Pablo Helguera

2008

Boek, 15.2 x 22.8 cm, 273 p (EN) / 292 p (ES), language: English / Spanish, publisher: Jorge Pinto Books Inc, ISBN: 9780979557637 (EN) / 978-1934978054, 1934978051 (ES).
Materials: ink, paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/823).

Literaire synopsis

“Adolescentie bereidt ons voor op volwassen zijn, maar niets bereidt ons echt voor op adolescentie”, zegt het hoofdpersonage in The Boy Inside the Letter. Dit autobiografische werk in de stijl van een ‘Künstlerroman’, een roman over artistieke educatie, biedt ons een zeldzame blik in het hoofd van een 21ste-eeuwse kunstenaar tijdens zijn jaren op de kunstschool. De roman vertrekt van de echte persoonlijke dagboeken van de auteur die hij schreef tussen zijn 17 en 21 jaar, een dagelijks verslag van de belangrijkste overgang in zijn leven: het verhuizen naar een ander land, het groeien van adolescentie naar volwassenheid, het zoeken naar de ware liefde, en tegelijkertijd de poging om de moeilijke weg te bewandelen richting het worden van een hedendaagse kunstenaar. Het verhaal stippelt een reis uit langs Mexico-Stad, Chicago en Barcelona. Ondertussen delen we de frustraties en verlangens van een jonge kunstenaar die niet kan wachten om zijn ideale gesprekspartner te vinden, zijn artistieke stem. Hij wil betekenis geven aan die grote en uitdagende wereld die geplaagd wordt door de demonen van adolescentie, terwijl hij hoopt op betere tijden, hoopt, zoals elke andere jonge mens, om iemand te vinden die zijn beproeving begrijpt.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

“De beste manier om die complexe periode voor te stellen was volgens mij het tonen van de echte kunstwerken en teksten die ik toen maakte. Kunstenaars tonen niet vaak hun studenten- of vroege werk, omwille van begrijpelijke bezorgdheden om het ruwe karakter en de technieken en ideeën in ontwikkeling. Maar ik achtte het behulpzaam om een tipje van de sluier te lichten en zo het complexe web te tonen van idealen, bevliegingen, dilemma’s en onzekerheden die ergens eigen zijn aan elke adolescentie en misschien een verhoogde kwaliteit krijgen in de ervaringen van een immigrantentiener die probeert een kunstenaar te worden.”

- Pablo Helguera

Everything in Between / The Boy Inside The Letter (2007) is een plaatsgebonden project dat werd gemaakt voor de tentoonstelling ‘Generation 1.5’ in het Queens Museum. Het project bestaat uit twee componenten. Het eerste is een multimedia-installatie die dagboeken en kunstwerken toont die werden gemaakt op een leeftijd tussen 17 en 21 (1988-1992) en die de cruciale overgang behandelen van Mexico naar de VS en de kunstopleiding in Chicago en Barcelona. Een opname leest, in twintig delen, verschillende van die bijdragen voor. Het tweede component van het project is de roman The Boy Inside the Letter, dat enkele van die dagboekbijdragen bevat, en geschreven is in de stijl van de Künstlerroman, een roman over artistieke educatie.

Novel's website

Events View all

Ensembles View all

Actors View all