M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Toymodel of Space, 1993

Installatie, 00:14:00, 42 x 29 x 5,5 cm, 60 x 40 cm.

Panamarenko  toymodel of space  video still  1993 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. S0062).

Op de videofilm Toymodel of Space zit Panamarenko in de pilotenstoel van zijn V1 Barada Jet – een klein eenpersoonsstraalvliegtuig in balsahout, een soort V1 met afgezaagde vleugels – terwijl hij over de natuur van het heelal praat. De ambitieuze bedoeling van Toymodel of Space wordt verwoord op de doos van de video: ‘het mechanisch model achter Kwantum’ aan het licht brengen. Panamarenko presenteert Toymodel of Space als een nieuwe manier om de werkingen van het heelal te begrijpen. Toymodel kadert in een veel ruimere theorie, die wortelt in Panamarenko’s voorkeur voor pre-Einsteinfysica. Panamarenko’s uitgangspunt is dat hij niets zomaar aanneemt. Hij gelooft in de intuïtie als drijvende kracht van de kunstenaar. Hij onderzoekt en herberekent alles zelf. Uit de wetenschap distilleert hij eigen afleidingen, theorieën en brouwsels. In Toymodel stelt hij de kwantumtheorie van Einstein in vraag, wegens te complex, en stelt hij een alternatief voor op basis van het veel eenvoudiger mechanische model. Het echte beeld van de natuur moet volgens hem veel eenvoudiger en wonderlijker zijn. De praktische bedoeling van Toymodel of Space is ook te omschrijven in simpele termen: het realiseren van een ‘echte’ bemande vlucht door krachten te gebruiken die al in het universum aanwezig zijn.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Img 3160

> Panamarenko.

Tentoonstellingen & Ensembles

Iconostase1

> Tentoonstelling: LATT: MUHKADEMIE 2013. M HKA, Antwerpen, 27 September 2013 - 05 January 2014.

Gerelateerde werken

Dsc 4457

> Panamarenko, Toymodel of Space, 1993.Object.