M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Untitled (Carl & Julie), 1999

Installatie, 00:43:00.

Claerbout%20david,%20untitled%20%28carl%20&%20julie%29%201999%20video%20still2 ©image: video still

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. BK7218).

Een man en een kind zitten aan tafel in een patio. Tijdens de projectie blijft het beeld onveranderd. Pas op het moment dat de bezoeker het scherm nadert wordt een sensor geactiveerd en begint het beeld te bewegen. De man maakt het meisje attent op iets of iemand (de toeschouwer?) buiten beeld, ze draait haar hoofd, kijkt even op en draait zich vervolgens terug om. Foto en video vloeien samen. Het interactieve element geeft Untitled (Carl & Julie) het karakter van een ‘living picture’, een ‘levend beeld’. Het beeld wordt gekenmerkt door de zorgvuldig gebalanceerde compositie, contrastrijke lichtval en verstilling, karakteristiek voor Claerbouts oeuvre. De kunstenaar gebruikt gevonden beeldmateriaal dat een bevreemdend effect krijgt door kleine details digitaal te activeren. David Claerbout speelt met zijn medium. Zijn werk balanceert tussen documentatie en simulatie. Hij houdt ervan de bezoeker te doen twijfelen. ‘Hoe echter het werk lijkt, des te valser is het. Dat is een les die het oog moet leren. Gedaan met het ware, het menselijke, het waarschijnlijke. Schoonheid is altijd op bedrog gebaseerd.’ Als kijker besef je dat je kijkt naar een illusie, een in scène gezet beeld. Claerbout wil de toeschouwer bovendien op een concrete manier, maar zonder echt narratief te werken, tot een beter besef van tijd laten komen. Wat er voor en na dit ene moment dat we te zien krijgen gebeurt, blijft in het ongewisse. Dit element van verlies of afwezigheid van iets of iemand, geeft ook Untitled (Carl & Julie), een melancholisch karakter. Met zeer eenvoudige, minimale middelen, creëert David Claerbout een onopgeloste spanning. David Claerbout toont mensen, gebouwen, situaties, landschappen, maar niets wordt voltooid of in een verhaal vastgelegd. Bij het kijken naar het werk van David Claerbout bekijk je ook je eigen kijken, je eigen visuele verbeeldingskracht.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Claerbout

> David Claerbout.

Tentoonstellingen & Ensembles

Gb  tv quiz dekor  1993

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

P1070558

> Ensemble: NUCLEUS.

Tuymans  0017 luc   la correspondance  1985

> Ensemble: beeld.

Geen foto

> Ensemble: Still Moving Images.