M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Fabrice Gygi

° 1965

Geboren in Geneva (), leeft in Zurich ().

Fabrice Gygi’s oeuvre bestaat voornamelijk uit performances en installaties. In de jaren tachtig is zowel zijn leven als zijn werk doordrongen van een algemene afkeer van sociale orde. De kunstenaar houdt er in die periode een alternatieve, misschien wel anarchistische, levensstijl op na. Hij leidt een nomadisch bestaan als activist van de krakersbeweging te Genève en neemt deel aan radicale protestacties tegen het establishment. Gygi’s interesse in autoriteit en in het ontmaskeren van de mechanismen waarvan autoriteit zich bedient, komt ook tot uiting in zijn performances en installaties. In zijn performances tast hij de grenzen van zijn lichaam af door het zwaar op de proef te stellen. Uit deze theatrale verminkingen van het eigen lichaam spreekt een bijzonder ambivalente houding: zijn protest tegen autoriteit gaat gepaard aan een grote fascinatie voor macht en de overtuiging dat in elk mens een autoritair figuur schuilgaat. Voor de creatie van zijn installaties maakt Gygi gebruik van alledaagse voorwerpen die autoriteit uitstralen zoals (para)militaire uitrusting, nationalistische emblemen, dranghekken en ge/verbodstekens die dienen om sportmanifestaties of fuiven in goede banen te leiden. De installaties confronteren de kijker met de steeds toenemende controle- en machtsmechanismen in onze samenleving die onze bewegingsvrijheid belemmeren. Ze doen bovendien nadenken over burgerlijke gehoorzaamheid en plaatsen vraagtekens bij het westers vrijheidsideaal.

Werken

>Fabrice Gygi, Parcours vita, 2000.Installation, paint, metal, 12 x (80 x 35 cm), 12 x (25 x 35 cm).

Tentoonstellingen & Ensembles

> Tentoonstelling: Let's Play Museum. 10 June 2023 - 17 September 2023.

Geen foto

> Ensemble: Action in the Extreme.

> Ensemble: Collectie Vlaamse Gemeenschap.

Geen foto

> Ensemble: M HKA_DEFAULT_WORKS.

> Ensemble: NUCLEUS.