M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Kiba Lumberg

Kiba lumberg

° 1956

Leeft in Helsinki (Finland).

Kiba Lumberg is een kunstenaar die leeft en werkt in Helsinki. Op haar dertien jaar verliet ze haar familie en sneed ze de banden door met haar Roma-gemeenschap. Ze heeft een eigen galerie in Kallio, Helsinki, als een werk- en tentoonstellingsruimte. Lumberg schreef een Finse tv-serie, Tumma ja hehkuva veri (‘donker en glimmend bloed’) die liep in 1997-1998 en een gelijknamige theaterstuk dat in 2004 in het repertoire van het Varkaustheater werd opgenomen. Lumbergs eerste roman, Musta perhonen, kon op ruime aandacht rekenen toen het uitkwam in 2004. In de herfst van 2006 kwam het vervolg Repaleiset siivet en nog eens twee jaar later werd de trilogie beëindigd met Samettiyö.

Van 1983 tot ’85 studeerde Lumberg kunst aan de universiteit van Helsinki - een cursus bedoeld voor Roma’s – en ze was verder student aan de universiteit van 1985 tot ’87. Ze volgde kortere studies in het buitenland aan het Sutorits-college (in het vroegere Joegoslavië), de universiteit van Skopje in Macedonië en de Academie voor Schone Kunsten in Florence, Italië. Tussen 1979 en 1981 volgde ze een zangopleiding aan het conservatorium van Helsinki.

Lumberg nam deel aan de verkiezingen voor het Finse parlement in 2007, als kandidaat voor de Linkse Alliantie, en aan de Europese verkiezingen in 2009. Lumberg doceerde in Venetië, aan verschillende universiteiten in Finland en in het parlement in Helsinki. Haar artistieke activeiten omhelsen schrijven en schone kunsten, maar ook design, peformances, componeren, documentaires en stripverhalen. Ze hield meer dan twintig solotentoonstellingen in heel Finland en er werd werk van haar opgenomen op de Biënnale van Venetië en in Parijs, Praag en Brussel.

Werken

Artistnovel 018

>Kiba Lumberg , Memesa Trilogy: Black butterfly (Musta perhonen), Tattered Wings (Repaleiset siivet) and Velvet Night (Samettiyö), 2011.Book, ink, paper, 18 x 10.9 cm, 599 p, language: Finnish, publisher: Kustannusosakeyhtiö Sammakko, ISBN: 978-952-483-181-9.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). 18 July 2014 - 05 September 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. 07 December 2012 - 21 April 2013.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.