M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Audio Video JL

Samarkand

Als radiojournalist was Jef Lambrecht voortdurend aan het opnemen, maar ook buiten zijn werk hanteerde hij de taperecorder; vooral de handige cassettenrecorder die hij in zijn jaszak kon steken was een geliefd instrument, en later ook de digitale tegenhangers. Hij maakte wilde straatopnames en toevallige interviews die hij fragmentarisch in zijn reportages gebruikte maar ook uitgebreid voor persoonlijk gebruik. Hier is de lijn tussen werk en 'privé' of te wel kunstenaarschap niet altijd duidelijk te trekken. Dikwijls was hij met meerdere projecten ter gelijk bezig als hij op reis was.

 

Er is een grote collectie magneetbanden (zowel op spoel als cassetten) elektronische dragers (Floppys, MD's, DAT's en sticks) met audiowerk dat nog niet is ontsloten...

 

 

Dat geldt in mindere maten ook voor zijn video's. Als hij voor de VRT video-reportages maakte was dit meestal met een cameraploeg, vroeger ook veel met zijn BIWA-collega regisseur Karel Schoetens, maar op artistiek vlak had hij ook heel wat materiaal verzameld, gebruik makend van bevriende kunstenaars met camera's (toen nog omslachtig grote toestellen) of soms met een gehuurde, tot dat hij zelf een Handycam kocht.

 

Deze gebruikte hij uitgebreid op reis, maar ook tijdens eigen activiteiten, performances en voor beschouwingen – visuele dagboekfragmenten, die soms langdurig kunnen zijn maar een poëtische kwaliteit hebben. Hij filmde ook graag in de natuur zonder dat er veel gebeurde, impressionistische landschappen...

Tot nu zijn er maar enkele gedeeltelijk gedigitaliseerd (selecties voor tentoonstellingen etc) – ook hier zijn er VHS en vooral V8 cameratapes, mini DV's en dan ook digitale bestanden die nog moeten beken worden...

 

Voor de geluidsopnames en TV-reportages die hij in zijn professionele capaciteit als journalist maakte moet men in het VRT-archief zoeken.

Hide this description

Works

>Jef Lambrecht, Bureaunautica compilation, 1990.Photography, emulsion, screen, varia.

>Angel Vergara, Jef Lambrecht, Troon Aken, 1991.Performance, paper, ink, stamps, var..

>Jef Lambrecht, Karel Schoetens, Wout Vercammen, Angel Vergara, details video Canonisatie Vincent van Gogh, 1991.Photography, photographic paper, emulsion, 10 x 15.

>Jef Lambrecht, Christo , Reichstag im Negligé (stills), 1995.Photography, paper, emulsion, 10 x 15.