Chapter 6: Perfect Death, 1974–1997, Brussels-Amsterdam-Antwerp-Cologne-Caïro / Hoofdstuk 6: Perfecte dood / Chapitre 6: Mort parfaite

Ensemble

Met eerst The Perfect Love Letter is to Write I Love You Backwards in the Air en The Perfect Kiss in 1974 in Brussel maakt ‘de vraag’ in het oeuvre van James Lee Byars plaats voor ‘perfect’. Hoewel deze kus nog nauw verbonden is met de participatieve spelen, waarbij Byars instructies geeft, worden het al snel meer serieuze éénmansvoorstellingen. The Perfect Kiss in Antwerpen (1976) is een vluchtige kus in de lucht door een minimale beweging van de lippen, die overal en altijd kan worden opgevoerd.

De performances worden geleidelijk aan theatraler, totdat Byars zijn eigen dood ensceneert in de Marie-Puck Broodthaers Gallery in 1994. Terwijl een violist de Dodenmars van Béla Bartók speelt, betreedt Byars de volledig met goud beklede ruimte, legt zich gedurende een minuut op de grond en gaat vervolgens weer weg. Daarna worden vijf diamanten neergelegd als symbool voor het lichaam van Byars: Five Points Make a Man.

Items View all

Actors View all