M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Alfons Hoppenbrouwers – Harmonische reeksen

M HKA, Antwerp

19 January 2019 - 05 May 2019

©scan: M HKA, 2018

Het leven en werk van Alfons Hoppenbrouwers (1930-2001), lid van de congregatie van de Broeders van de Christelijke Scholen, wordt gekenmerkt door een grote maatschappelijke en pedagogische betrokkenheid, gekoppeld aan een artistieke en cultuurgebonden visie. Naast architect, docent en medeoprichter van het Sint-Lukasarchief was hij ook beeldend kunstenaar. Vanuit een interesse voor Gestaltpsychologie, barokmuziek en architectuur ontwikkelde Hoppenbrouwers geometrisch werk waarin hij onderzoekt hoe abstracte opposities – figuur versus achtergrond – en cognitieve opstellingen van ingewikkelde wiskundige berekeningen vorm genereren en kleur kunnen ordenen in het platte vlak van de plastische ruimtelijkheid.

Harmonische reeksen toont een selectie geometrisch-abstracte schilderijen waarin muzikale composities worden omgezet in een op wiskunde gebaseerde beeldtaal.

Alfons Hoppenbrouwers’ werk is gebaseerd op architectuur, getallenverhoudingen en –reeksen, matrices en de muziek van Bach en Ockeghem. Zijn oeuvre bestaat bijna integraal uit vierkante schilderijen van acrylverf op vezelplaat. Hoppenbrouwers schilderde afzonderlijke kleurvlakken naast elkaar zonder zichtbare penseelstreken en vermeed elke vormelijke hiërarchie. Zowel het werken met acrylverf op vezelplaat, als het kleurgebruik zorgen voor een illusie van transparantie, waardoor de schijn van voor- en achtergrond volledig wegvalt. Als uitgangspunt voor zijn werk legde Hoppenbrouwers een verhoudingssysteem en kleurcodering vast waaruit het uiteindelijke schilderij volgde.

 

"Zoek niet achter de verschijningen; ze zijn zelf het mysterie." (Goethe) "Is dat zo?" (Alfons Hoppenbrouwers)

 

Verberg deze beschrijving

Media

>Alfons Hoppenbrouwers, AH0296 409, acrylic on hardboard, 1996

>Zicht op het atelier van Alfons Hoppenbrouwers in 2001.

>Zicht op het atelier van Alfons Hoppenbrouwers in 2001.

>Zicht op het atelier van Alfons Hoppenbrouwers in 2001.

>Lees hier het statement van Alfons Hoppenbrouwers over het vierkant, geometrisch abstract werk, acrylkleuren en filosofie!

>Nederlandstalige tekst over het leven en werk van Alfons Hoppenbrouwers.

KunstenaarsToon werken

> Alfons Hoppenbrouwers.