Guillaume Bijl - Projecten en Extensies (Guillaume Bijl - Projects and Extensions)

Bijl  guillaume  chaussure d'icc%284%29

Event

M HKA, Antwerp

05 October 2012 - 20 January 2013

“De maatschappij is niet zo idealistisch als men ze voorstelt. Het is daarom ook dat ik die maatschappij, die beschaving waarin we leven sterk in vraag stel. Tegenover de manipulatie en uitbuiting van de derde wereld is onze maatschappij soms koloniaal geladen en zeker kapitalistisch beladen. Daarom laat ik die fenomenen zien, maar dan nu als een soort van archeologie van deze tijd.”

Naast deze kunstenaars uit Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten die getuigen van de internationale draaischijf en ontmoetingsplaats die Antwerpen op dat moment was, koos het M HKA ook voor twee kunstenaars van hier. De eerste daarvan is GUILLAUME BIJL.

Guillaume Bijl wordt normaal gezien als een sleutelkunstenaar in de Belgische kunstscène van de jaren 1980, met installaties die de werkelijkheid enten in de kunstwereld. Zelf onderscheidt hij daarbij ‘Transformatie-Installaties’ die een realiteit veranderen in een niet-realiteit, ‘Situatie –Installaties’ die een niet-realiteit veranderen in de realiteit, de meer sculpturale ‘Composities of Compositions Trouvées’ die hedendaagse stillevens zijn, en de ‘Sorries’ die een vorm zijn van absurde poëzie.

Van hem heeft het M HKA een uitgebreid ensemble met verschillende van zijn belangrijke installaties, waaronder de allereerste die hij ooit maakte, ‘Autorijschool Z’ en het ‘TV-Quiz Decor’, dat de cover was van het Mercatorfondsboek over hedendaagse kunst in België.

Het heeft ook de herinnering aan het legendarische Chaussures ICéCé, de tweede installatie die hij ooit maakte. In de huidige collectietentoonstelling wordt ditmaal de nadruk gelegd op zijn conceptueel werk uit de ICC-tijd. Het is een verrassende, poëtische Bijl die hier aan het licht komt. Van dit vroegere werk wordt in deze collectiepresentatie voor het eerst publiek een overzicht getoond. Daarmee wordt het oeuvre fundamenteel verbreed en wordt duidelijk gemaakt hoe Bijl uit het klimaat van de jaren 1970 komt.

Meer weten? Klik hier voor enkele getuigenissen van Guillaume Bijl

Items View all

Media View all

Actors View all