M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: IN SITU: Tenant of Culture

M HKA, Antwerpen

21 January 2023 - 30 April 2023

Image001 ©Tenant of Culture

Onder de naam Tenant of Culture werkt Hendrickje Schimmel met mode, als geschoolde mode- en textielontwerper, maar vanuit het perspectief van de hedendaagse kunst. Ze maakt objecten en installaties met gebruikte, overgebleven of onverkochte kledingstukken als belangrijkste bronmateriaal. Plastic handtassen, technische sportkleding en leren schoenen worden zorgvuldig uit het hectische circuit van de fast fashion geplukt om in verbeterde versies van zichzelf getransformeerd te worden. In haar sculpturale werken gebruikt ze ook materialen uit de woninginrichting of de bouw, zoals tegels, cement en gips. Samen vermengen ze zich, regenereren ze en versmelten ze tot onverwachte configuraties van schoonheid en monsterlijkheid. Door middel van collage, analyse en (de)constructie probeert Tenant of Culture de voorwaarden te bepalen voor een inclusief begrip van culturele productie, waarin arbeid en ambacht, lichamen en magazijnen, afval en grondstoffen, affect en industrie, ingecalculeerde veroudering en duurzaamheid, keuzevrijheid en afhankelijkheid samengaan in zichtbare nabijheid. Ze ontwikkelt een artistieke praktijk die gedreven wordt door processen van transitie en afhankelijkheid, zoals die voorkomen in de consumptiecultuur.

Voor haar IN SITU-presentatie heeft Tenant of Culture een nieuwe installatie gecreëerd die los in de ruimte is opgehangen. Het werk bestaat uit een 22 m lange stalen structuur die dient als drager voor een groot aantal sculpturale objecten. Elk voorwerp heeft een unieke identiteit en getuigt van uiterst nauwkeurig en toegewijd handwerk, dat contrasteert met de strakke en flexibele functionaliteit van wat lijkt op een industrieel transportsysteem dat gebruikt wordt in opslagplaatsen, distributiecentra en sombere winkels. Deze tentoonstelling vormt een ambitieuze stap in de ontwikkeling van de praktijk van Tenant of Culture, één waarin de wereldwijde bewegingen van de mode-industrie, van ondoorzichtigheid naar zichtbaarheid, conceptuele en speculatieve instrumenten voor het werk worden.

Naast de tentoonstelling wordt, samen met een publieksprogramma, ook enkele workshops rond het transformeren van kledingstukken georganiseerd, onder leiding van de kunstenaar. Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht.

Heb je nog overschotten van ongebruikte of tweedehands kleding en accessoires? Breng ze dan (voor 31 maart) mee tijdens je museumbezoek aan het M HKA en geef je oude kleding een tweede leven. De kleding zal gebruikt worden tijdens de workshops op 1 april. 


Over de kunstenaar

Tenant of Culture is de naam die Hendrickje Schimmel als kunstenaar hanteert. De kunstenaar voltooide een BA in Fashion Design aan de ArtEZ School of the Arts, Arnhem, NL, gevolgd door een MA in Textiles aan het Royal College of Art, Londen, UK. Tenant of Culture heeft solotentoonstellingen gerealiseerd in verschillende instellingen en galerieën, waaronder Soft Acid, Camden Art Centre, Londen (2022); et al., Kunstverein Dresden, Dresden (2021), Tenant of Culture, Fries Museum, Leeuwarden (2020) en Works and Days, Outpost Gallery, Norwich (2018). Het werk van Tenant of Culture werd ook gepresenteerd in meerdere groepstentoonstellingen, waaronder: Testament, Goldsmith Centre for Contemporary Art, Londen (2022); Sartor Resartus, Huset fur Kunst & Design, Kopenhagen (2021); Post-Digital Intimacy, National Gallery, Praag (2021); Image Power, Frans Hals Museum, Haarlem (2020) en Metamorphosis. Art in Europe Now, Fondation Cartier pour l'art contemporain, Parijs. Als onderdeel van haar praktijk organiseert Tenant of Culture regelmatig workshops rond het transformeren van kledingstukken, met de bedoeling de deelnemers bewust te maken van de productie- en distributieprocessen van de mode, waarbij de relatie van de deelnemers tot hun eigen kledij in vraag wordt gesteld.

Hendrickje Schimmel werd in 1990 geboren in Arnhem, Nederland, en woont momenteel in Londen, Verenigd Koninkrijk.


Over IN SITU

Sinds 2015 presenteert het IN SITU-programma in het M HKA monografische tentoonstellingen van kunstenaars uit de hele wereld. Het richt zich op de ontwikkeling van nieuw werk en presentaties die speciaal zijn ontworpen voor de grootste en meest atypische tentoonstellingsruimte van het museum.

Curator: Anne-Claire Schmitz

Met de steun van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België en het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.

Verberg deze beschrijving

Media

Image001

>Tenant of Culture, zaalzicht Soft Acid, Camden Art Centre, 2022.

>Kom hier meer te weten over het werk van Hendrickje Schimmel of Tenant of Culture via dit kort videoclipje.

>Kom hier meer te weten over het werk van Hendrikje Schimmel of Tenant of Culture via dit kort videoclipje.

Op dit moment zijn geen items verbonden met deze tentoonstelling.