Jef Geys: Licht en architectuur [Light and architecture]

De warande seizoen 1314

Event

De Warande, Turnhout

09 September 2013 - 17 November 2013

Nadat we de tentoonstelling vorig seizoen noodgedwongen moesten uitstellen, kunnen we dit seizoen dan toch de tentoonstelling van Jef Geys laten doorgaan. In de nieuwe Expozaal van de Warande toont Jef Geys een combinatie van ouder werk en nieuw werk. In deze tentoonstelling vertelt hij over het verband tussen licht, kunst en architectuur.

1958

In de kelders van het ‘Beukenhof’, open ik samen met Mia mijn eerste tentoonstellingsruimte en ik toon er werken van de afdeling publiciteit van de Academie van Antwerpen. De vernissage loopt nog drie maanden en de galeriekelder wordt een drukbezochte bar.

1967

Na mijn oogstcyclus, en terwijl in de galerie Kontakt-antwerpen mijn manifestatie brood en groenten plaatsvindt, beginnen de gewassen uit mijn tuin mij te intrigeren. Het komt tot op een punt waarop ik gedurende een week rondrijd met op de achterbank van mijn deux chevaux de familie kool om hen het achterland te tonen. Na die week heb ik ze hier en daar uitgeplant.

1977

Op een mooie lentemorgen besluit ik om eigenhandig een chaletwoning te bouwen op een klein stuk grond dat toebehoort aan mijn schoonmoeder en dat vlakbij een spoorweg ligt. Drie maanden lang werk ik er aan, gebruik makend van recuperatiemateriaal en van het hout van drie elzen die voor mijn deur groeiden. Ik doe alles zelf, zonder hulp van om het even wie. De chalet bestaat uit een woonkamer, een keuken, een toilet en een slaapkamer.

Ik beschouw de chalet als een sculptuur en, eenmaal afgewerkt, handteken ik ze in de verse cement van de dorpel. Wanneer de encyclopedie ‘Oosthoek’ om een artistieke bijdrage vraagt om de ‘G’ te illustreren van Geys, stuur ik hen mijn chaletproject door als mijn belangrijkste realisatie van 1977. Encyclopedie ‘Oosthoek' stuurt mij de documentatie terug en weigert mijn project het predicaat ‘kunst’ toe te kennen. Buiten mijn familie komt alleen Walter van den Broeck mij van tijd tot tijd aanmoedigen. Ik verkoop de chalet en de nieuwe eigenaars breken ze af.

Items View all

Media View all

Actors View all