M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Sie sollten in Ruhe weiterarbeiten - 50 jaar dode letters

M HKA, Antwerp

28 January 2023 - 30 April 2023

Bk7201m216 ©Denmark, foto: M HKA

Het werk van de Antwerpse kunstenaar Denmark is al meer dan vijftig jaar een zoektocht naar eenvoud en essentie. Hij recycleert en transformeert afgevoerde informatiedragers zoals boeken, tijdschriften en kranten tot beeldende kunstwerken. Hij voert een symbolisch en existentieel gevecht  tegen de onophoudelijke stroom opinies en nieuwsfeiten in de massamedia. Hoe meer (des-) informatie, fake news of alternative facts, hoe meer dwaling er mogelijk is.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van zijn artistieke loopbaan organiseert het M HKA een collectiepresentatie met vier installaties van Denmark. Met zijn ‘verstilde’ tabletten en installaties schept de kunstenaar een interval tussen kijken en begrijpen, tussen herkenning en vervreemding. De installatie Daily Dust bevat stof van verpulverd drukwerk en staat opgesteld in de leeszaal van het museum.

Boekpresentatie

Aansluitend bij de tentoonstelling presenteert Denmark zijn nieuwe boek anarchives. Op zondag 12 maart om 11u wordt het boek voorgesteld in de leeszaal van het M HKA. De boekpresentatie is een samenwerking van uitgeverij Hopper & Fuchs, het M HKA en Coppejans Gallery. Auteur Johan Pas zal de presentatie inleiden in aanwezigheid van de kunstenaar. Na de voorstelling is er een drankje voorzien in het M HKAFE. 

Anarchives is verkrijgbaar bij Copyright Bookshop. Ter gelegenheid van de boekpresentatie stelt Copyright Bookshop vijf werken van Denmark tentoon in de etalage. 

Verberg deze beschrijving

Media

Bk7201m216

>Denmark, Six days a week, 1998.

>M HKA wijdde eerder in 1995 een grote tentoonstelling aan het werk van Denmark. Klik hier om de opzet van de tentoonstelling alsook enkele sleutelwerken nader te bekijken. (deel I)

>M HKA wijdde eerder in 1995 een grote tentoonstelling aan het werk van Denmark. Klik hier om de opzet van de tentoonstelling alsook enkele sleutelwerken nader te bekijken. (deel 2)

Dailydust

> Denmark, Daily Dust, 1974-2023. Installation, 119 bokalen verpulverde kranten en magazines, variable dimensions.

Sixdayswaweek

> Denmark, Six days a week, 1998. Collage, newspaper, glue, wood, 6 x (45 x 32 x 1.6 cm).

Lastpost

> Denmark, Last Post, 2013-2016. Installation, kranten geperst tussen stalen platen op ijzeren stelling, 5 parts: 127.2 x 47.7 x 32.2 cm / 134 x 41.2 x 29.6 cm / 129 x 48.4 x 32 cm / 130 x 47.2 x 32 cm / 130 x 47.2 x 32 cm.

Deadletters

> Denmark, Dode Letters [Dead Letters], 2022. Collage, horizontaal versneden kranten, 52 x (57.5 x 40 x 2.5 cm).