M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Tentoonstelling: Jef Lambrecht – VER BANDEN: Deel #1 ver beelden

M HKA, Antwerp

28 April 2016 - 15 May 2016

1

Jef Lambrecht – VER BANDEN

Deel #1 ver beelden

28.04 – 15.05.2016

Finissage op donderdag 12.05.2016 om 17:30 in het M HKA

Op 28 april gaat in de INBOX-ruimte van het M HKA een reeks deeltentoonstellingen met werk van journalist, essayist, schilder, tekenaar, performer en conceptuele kunstenaar Jef Lambrecht van start. Het  overzicht van zijn, voor de buitenwereld vaak onbekende, artistiek oeuvre, is samengesteld door enkele bevriende kunstenaars en dient als vertrekpunt voor een poging om de artistieke duizendpoot in kaart te brengen. In het M HKA zijn werken te zien uit de Provo Povera-periode, met een sterke Popart invloed.

Typerend voor het oeuvre van Jef Lambrecht is het gebruik van recuperatiemateriaal. Het tijdelijke, fluïde karakter en de samenwerkingen met andere kunstenaars onder verschillende noemers doet denken aan een 'witte kunst' uit de Provo- en de Mei ‘68-periode. Het materiaal is een vehikel dat door iedereen mag gebruikt worden om een creatief idee te bevorderen. Het geeft de macht aan de verbeelding. Original imaginaire.

Jef Lambrecht combineert alles op persoonlijke wijze en legt onverwachte verbanden. In zijn werk krijgen herhalingen, het eindeloos reproduceerbaar beeld, tijdsindicaties en locatie een belangrijke rol. Hij kruist historisch onderzoek met hedendaagse momentopnames en relativeert alles met een humorvolle afstandelijkheid en een sterke individualiteit. Grootse gestes of minuscule observaties, alle formaten zijn legitiem en elke interventie heeft meerdere lagen. Aan de hand van deze presentatie worden enkele lagen weggekrast.

In Cinema Zuid wordt op 18 mei (aanvang om 19:30) een selectie film en video getoond. Programma opent met nooit geziene rushes op 16 mm-film, zoals het fragment waarbij het Belgian Institute of World Affairs (BIWA, gesticht door Jef Lambrecht en Karel Schoetens) België tot kunstwerk verklaart, alsook rushes van een memorabele vlotreis op ‘Gozer’s Matras’ van Robert Jasper Grootveld.

Naast de vele kunstinterventies wordt de Canvas aflevering Goudvis/ Francis Alÿs vertoond, één van de vele documentaires waaraan Jef Lambrecht meewerkte, in dit geval samen met regisseur Guido De Bruyn.

Zowel compagnon de route Karel Schoetens als zijn VRT collega Guido De Bruyn zullen de voorstelling bijwonen en het werk van Jef Lambrecht becommentariëren.

Verberg deze beschrijving

Media

1

>Campagnebeeld, Jef Lambrecht, VER BEELDEN

Jef lambrecht photo m hkaclinckx  1 11

>Jef Lambrecht, INBOX, VER BEELDEN

Jef lambrecht photo m hkaclinckx  1 2

>Jef Lambrecht, INBOX, VER BEELDEN

Jef lambrecht photo m hkaclinckx  1 6

>Jef Lambrecht, INBOX, VER BEELDEN

Jef lambrecht photo m hkaclinckx  1 10

>Jef Lambrecht, INBOX, VER BEELDEN

Jef lambrecht photo m hkaclinckx  1 12

>Jef Lambrecht, INBOX, VER BEELDEN

Imjl315sc002

> Jef Lambrecht, Dubbel Orgaan Nr. 2, 1988. Multiple, paper glass, A3/50x40cmX.

Imjl315sc005

> Jef Lambrecht, Dubbel-Orgaan Nr.1, 1988. Multiple, paper, acetate, glass, A3/50x40cm.