M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste ├ęchte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Zeemeermin [Mermaid], 1920

Schilderij, 124 x 104.5 cm.

Paul joosten    zeemermin2 ©image: M HKA

Collection: Collection Ronny Van de Velde, Antwerp.

Vanaf 1916 duiken in het plastische werk van Paul Joostens kubistische en futuristische elementen op. De zeemeermin van dit schilderij heeft niets idyllisch, ze ligt niet verleidelijk aan een sprookjesachtig strand maar zit als een mechanisch wezen in een stedelijk decor. Misschien voor het raam in een hoerenbuurt. De gedempte tonen, de constructieve kleurvlakken en de versmelting van figuur en achtergrond verwijzen wel naar een post-kubistisch classicisme zoals Van Ostaijen dat voorstond, maar uiteindelijk gaat het om Joostens' complexe relatie tot vrouwen die hem leidt naar het motief van de kunstmatige vrouw die een uitnodigende pose aanneemt.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Paul joostens

> Paul Joostens.

Tentoonstellingen & Ensembles

Meeuwen%20sterven%20in%20de%20haven%201955%20metropool%20films

> Tentoonstelling: LATT: new art in Antwerp 1958-1962 #2 must we teach the blind to see?. M HKA, Antwerpen, 30 March 2012 - 13 May 2012.