M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Memesa Trilogy: Black butterfly (Musta perhonen), Tattered Wings (Repaleiset siivet) and Velvet Night (Samettiyö), 2011

Boek, 18 x 10.9 cm, 599 p, language: Finnish, publisher: Kustannusosakeyhtiö Sammakko, ISBN: 978-952-483-181-9.

Artistnovel 018 ©M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/769).

Literaire synopsis De *Memesa-trilogie* is de eerste beschrijving van Romacultuur vanuit het standpunt van een Finse Roma-vrouw. Het is het aangrijpende en ontroerende verhaal van een meisje – haar groei en haar bevrijding van de verstikkende ketens van de gemeenschap waarin ze werd geboren. De pittige Memesa verandert in een kunstenares, die het opneemt tegen haar gemeenschap en de vooroordelen van de maatschappij. Lumbergs trilogie omhelst de werken *Musta perhonen* [Black Butterfly], *Repaleiset siivet* [Tattered Wings] en *Samettiyö* [Velvet Night]. *Musta perhonen* is een heftig en emotioneel verhaal van een opgroeiend jong meisje in een Roma-gemeenschap. Familie, geslacht, meerderheidsbevolking en Roma-gemeenschap zorgen voor de spanningen in het verhaal. Lumbergs langverwachte tweede roman, *Repaleiset siivet*, is een op zichzelf staand vervolg. Een jong Roma-meisje ontvlucht de verdrukkende regels van haar gemeenschap en bestrijdt de vooroordelen van de blanke meerderheid. Memesa ervaart de zelfkant van de maatschappij in een tehuis en drugsbendes van de stad Lappeenranta in de jaren 1970. Ze probeert haar eigen plek te vinden en verkent haar seksuele identiteit temidden van de meerderheidsbevolking. Het verhaal van Memesa, het meisje dat de banden met haar Roma-roots heeft doorgeknipt, komt tot een hoogtepunt in *Samettiyö*, het laatste boek van de trilogie, dat ook op zichzelf staat. Een jonge vrouw op zoek naar zichzelf wordt een kunstenares die erkenning krijgt, met steun van een vrouw en van de exotische en wilskrachtige danseres Zaida. Kiba Lumberg vertelt kleurrijk en staat in de voorhoede van de verdedigers van mensenrechten. Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar Schrijven is slechts een onderdeel van de ruime artistieke activiteit van kiba Lumberg, met ook installaties, films, video’s en beeldende kunst. Lumberg vindt dat "schrijven een bijzondere vorm van tijd nodig heeft, in vergelijking met andere kunsten. Literatuur is immers een kunstvorm die ontstaat uit de stilte. Woorden kunnen verschillende gevoelens oproepen, en via woorden kunnen we in andere tijden terechtkomen: het verleden, het heden en de verre, nog onbekende toekomst. Literatuur geeft het bewustzijn van de mensheid weer. Daarom is het soms zo moeilijk om de pen ter hand te nemen. Literatuur heeft een lange geschiedenis. Ze kan ook moeilijke onderwerpen behandelen, zoals minderheden en zij die gediscrimineerd worden. Naast schrijven over vreugde, plezier en liefde, is het de opdracht van een kunstenaar om deze tekortkomingen aan te pakken en ze op de agenda te plaatsen. Ik geloof dat het mogelijk is om de wereld te veranderen met kunst en literatuur. Ik probeer te werken als een kunstenaar die andere kunstenaars in staat stelt om elkaar te ontmoeten en samen te werken, ongeacht hun domein in kunst. Ik vind het belangrijk dat kunstenaars in discussie treden met elkaar en met enthousiasme samen creëren.” [Artist Site](http://www.kibalumberg.fi)

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Kiba lumberg

> Kiba Lumberg .

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.