M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

The Broken World, 2008

Boek, 14.3 x 22 cm, 420 p, language: English, publisher: William Heinemann (The Random House Group Limited), ISBN: 978-0-434-01833-8.

Artistnovel 045 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/822).

Literaire synopsis Een online ‘walkthrough’ voor een computerspel met borgesiaanse complexiteit schrijven, kan veel tijd in beslag nemen. Zozeer zelfs, dat het moeilijk kan zijn om nog te zien hoe de dingen rot worden in de echte wereld. Terwijl onze verteller worstelt met zijn gids voor het computerspel, begint het leven op verontrustende wijze binnen te sijpelen. Het gaat niet zo best met de inwonende vriendin (degene die de huur betaalt) en de taak om gekookt voedsel op te warmen wordt almaar moeilijker om te volbrengen. Op de koop toe kampt zijn beste vriend duidelijk met een depressie en gedraagt die zich elke dag vreemder en vreemder. Maar ondanks alles gaat al zijn aandacht naar *The Broken World* – een aanzwellend, mogelijk verslavend avontuur dat hem meeneemt van stad naar stad in een strijd met zombies, politie-agenten, puzzels en mysteries. Het is niet helemaal duidelijk welk van deze werelden de meest uitdagende is, de echte of de online wereld – laat staan waar survivaltips en steun het meest dringend zijn. Wat wel duidelijk is, is dat hij oplossingen moet bedenken voor problemen met leven, liefde en geluk – niet alleen in *The Broken World*, ook in de echte. Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar Tim Etchells beweegt zich vrij tussen vormen en media – van projecten die duidelijk tot beeldende kunst behoren, tot projecten in performance en literatuur. Zijn interesse voor *The Broken World* werd gewekt door in aanraking te komen met ‘walkthroughs’ van computerspelletjes – online handleidingen die tonen hoe je bepaalde spelletjes kan winnen. Etchells was gefascineerd door de leerzame aard van deze teksten – bijzonder utilitaire gidsen over hoe je je in fictieve situaties moet gedragen. Hij apprecieerde bovendien hoe de gidsen vaak waren geschreven door amateurs – enthousiastelingen die tussen het advies over zombies doden vaak persoonlijke informatie invoegden. Er is hier een direct verband met enkele van zijn kunstwerken, zoals *Surrender Control* (sms-instructies) of *Way Out*(instructies voor galeriebezoekers op gedrukte kaarten), of met video’s als *Starfucker*. Maar er is ook een verband met veel van de performances die hij maakte met Forced Entertainment, die het bouwen van virtuele werelden onderzoeken en het laag-op-laag leggen van verschillende stemmen of tekstuele ontologie. *The Broken World* laat de kunstenaar toe om te jongleren met verschillende verhaaltechnieken of genres, of om die tegenover elkaar te stellen. Maar het verwijst ook naar zijn interesse in het idee van fragmenten en de generatieve kracht van het naast elkaar leggen van die fragmenten. [Novel website](http://www.timetchells.com/projects/publications/the-broken-world)

Authorship: Artist Author.

Creative Strategy: Artwork-Novel Parallel Lives.

Genre: Science-Fiction.

Publishing: Publishing House.

Theme: Utopian Worlds.

Toevoegen aan je lijst

Media

Artistnovel 045

>

Efa tim 01

>

Efa tim 02

>

Efa tim 03

>

Kunstenaar

Timetchells

> Tim Etchells.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.