M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Unfun - Skandinavische Misanthropie III, 2012

Boek, 18.6 x 11.8 cm, 270 p, language: German, publisher: München: Wilhelm Heyne Verlag, ISBN: 9783453675698.

Artistnovel 035 ©image: M HKA

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/678).

Literaire synopsis

Vijf jaar na Macht und Rebel keert Matias Faldbakken terug met Unfun – Skandinavisk misantropi III. De trilogie komt tot een explosief einde aan de hand van een discussie over geweld en de ultieme consequentie ervan: de dood. Het raamwerk voor zijn verhaal haalt Faldbakken uit de dramaturgie van de verkrachtings-/wraakfilms van de jaren 1970. Daarmee brouwt hij een grotesk, hilarisch en uitdagend verhaal over de crew rond de online slasher-game ‘Deathbox’ – met centraal de ‘geweldintellectueel’ Slaktus en zijn vroegere liefje en slachtoffer Lucy, een anarchiste die het cliché belichaamt van het ‘laatste meisje’ uit het genre van de horrorfilms. Faldbakken problematiseert concepten van onderdrukking, vrijheid en macht in verschillende contexten. Hij laat Lucy wraak nemen op haar onderdrukkers in een verhaal vol referenties aan populaire cultuur, met Faldbakkens handelskenmerk: tegelijk ernstig verontrustend en heel entertainend.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

De hoofdpersonages van de trilogie Skandinavisk misantropi worstelen met postmillennium-fenomenen zoals de ‘koffietafelisering van alles’ of het concept van de ‘survival of the hippest’, en een ongezonde dosis haat tegenover alles om hen heen. Ook in zijn werk als beeldend kunstenaar is het een van zijn topoi: de vicieuze cirkel van het subversieve, waarbij elke kritiek in het culturele veld niet alleen onmiddellijk wordt geabsorbeerd, maar ook op zijn beurt wordt omgezet in een cultureel product, en zo in de mainstream belandt. Ook zijn niet-literaire werk gaat over de kloof tussen mainstream en underground, onafhankelijkheid en commercie, en de mogelijkheden voor een tussenkomst van een kunstenaar en zijn utopieën in de echte wereld.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Matias faldbakken1 c simon skreddernes

> Matias Faldbakken.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.