West Ways

Artistnovel 053

Rita McBrideMatthew Licht

2010

Boek, 11.5 x 17.8 cm, 92 p, language: English, publisher: Vancouver/Beverly Hills/Zürich: Emily Carr University Press/Potter Press/Christoph Keller Editions by JRP Ringier Kunstverlag AG, ISBN: 978-3037641354.
Materials: ink, paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2024/830).

Literaire synopsis

Westways is de vijfde aflevering in de voortschrijdende Ways-reeks van gezamenlijke romans van de Amerikaanse beeldhouwster Rita McBride. Deze keer is er samengewerkt met de schrijver en bergbeklimmer Matthew Licht. We volgen Mae West van haar kindertijd in Brooklyn over haar avonturen met W.C. Fields tot aan een Sapphische ontmoeting met Leni Riefenstahl op een safari in de jaren 70. Onderweg pikt ze een gevechtspiloot, Salvador Dalí en Billy Wilder op.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

De publicatie van de roman Westways viel samen met de voltooiing van McBrides 52 meter hoge openbare aanbesteding Mae West op de Effnerplatz in München (de grootste sculptuur in publieke ruimte in Europa). Toen Rita McBride de openbare wedstrijd in München won, heette haar project nog simpelweg Toren, maar uiteindelijk besloot ze het Mae West te noemen omdat de actrice een komische en humoristische kant had, maar tegelijk ook een sterke, moderne vrouw was. De aanbesteding ter waarde van 1,5 miljoen euro werd in 2002 aan McBride toegekend en heeft acht jaar van publiek overleg, politieke aanval en financiële druk doorstaan. In een poging om het project tijdens dat absurd lange publieke proces zichtbaar en financieel haalbaar te houden, is de kunstenares blijven werken maken met belang voor de lichtgewicht-carbonstructuur van 52 meter hoog. Slechts enkele voorbeelden van de gevarieerde productie die tot nu toe is voortgebracht: Mae West-tapijten gemaakt in Mexico; een set grote stalen sjablonen om je eigen Mae West te maken; Mae West-prints; Mae West-survivalkits met een reddingsvest uit carbon (Mae West stond synoniem voor reddingsvesten tijdens WOII); een bestelde fictieve celebritybiografie door Matthew Licht; een pin-up; een fles alcohol; een kleinere, tinnen set van sjablonen in een metalen gereedschapskist; Mae West-affiches; een propagandavideo; bestelde schilderijen van Mae West in het paradijs door Glen Rubsamen.

Novel's website

Authorship: Ghost Writer.

Creative Strategy: Novel Cites Artworks.

Genre: Adventures, Biography.

Publishing: Art Books Publishing House.

Theme: Art World.

Media View all

Events View all

Ensembles View all

Actors View all