The Story of the Vivian Girls, in What is known as the Realms of the Unreal, of the Glandeco-Angelinnian War Storm, Caused by the Child Slave Rebellion

Henry Joseph Darger

Boek, Dimensions, publisher and ISBN N/A, 15145 p, Language: English.
Materials: ink, paper

Collection: Collection M HKA, Antwerp.

Literaire synopsis

In the Realms of the Unreal is het verhaal van zeven klein meisjes – de Vivian Girls – die eropuit trekken om ontvoerde kinderen te redden die tot slaaf zijn gemaakt door volwassen Glandelinianen. De helden in dit verhaal zijn altijd de kinderen, de slechteriken zijn typisch volwassenen. Dit verhaal van oorlog en vrede, van goed versus kwaad, loopt min of meer paralel met gebeurtenissen in de Amerikaanse Burgeroorlog. Darger was geboeid door de Burgeroorlog en noteerde vlaggen, kaarten en officiers in verschillende dagboeken. In zijn versie van conflicten zijn de slaven blanke kinderen, doorgaans zonder kleren aan: Darger wist de machteloosheid van alle slaven treffend te vatten door hen voor te stellen als jong, onschuldig en naakt. De naaktheid van de kinderen toont ook de ambiguïteit van hun geslacht – een opvallend aspect van de beeldentaal van de kunstenaar, dat verschillende interpretaties uitlokt. Tot de uitvoerige mythologie hoort de setting van een grote planeet waarrond de Aarde draait als een maan en waar de meeste mensen christen zijn – en vooral katholiek. Het verhaal bevat veel dood en vernietiging en, zoals vaak in de wereld van fictie, het goede wint het meestal van het kwade, maar niet zonder hindernissen onderweg. In the Realms of the Unreal heeft echter twee eindes: in het ene einde, dat een reeks zware beproevingen en ingewikkelde avonturen afsluit, triomferen de heroïsche Vivian Girls, terwijl ze in het andere einde worden verslagen door de slechte Glandelinianen.

Verhouding van de roman tot de praktijk van de kunstenaar

Darger was 19 jaar oud toen hij begon te werken aan In the Realms of the Unreal. Aanvankelijk schreef hij met de hand op papier in legal-formaat, later typte hij het hele verhaal en begon hij het te illustreren. Na tientallen jaren was het werk af en besloeg het uitgetypte manuscript 15.145 bladzijden en nam het dertien volumes in. De fantastische aquarellen die het verhaal begeleiden – in verleidelijke tinten en met een breedte van bijna vier meter – worden tegenwoordig tot de meest gelauwerde werken van Darger gerekend.

Authorship: Artist Author.

Creative Strategy: Artworks Cite Novel.

Genre: Adventures, Science-Fiction.

Publishing: Unpublished.

Theme: Childhood, Religion, War.

Events View all

Ensembles View all

Actors View all

Linked Items View all