M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Kurtyzana i Pisklęta (The Courtesan and the Chicks), 2007

Boek, 15.9 x 22.9 cm, 794 p, language: Polish, publisher: Koorporacja Ha!art, Krakow, ISBN: 978-83-89911-42-1.

072659344019b05a5b4f21f465721ce216602

Collection: Collection M HKA, Antwerp (Inv. no. B 2025/236).

Literaire synopsis

The Courtesan and the Little Chicks (De courtisane en de kuikentjes) is het semi-fantastische verhaal van een professor die zijn werk en uitvindingen wil gebruiken om een nieuwe werkelijkheid te creëren, en daarom samenwerkt met het communistische regime. Hij kan echter niet overweg met zijn kleingeestige, burgerlijke familie, die hebzuchtig en materialistisch is, en op de loer liggen om naar al zijn geld te graaien. Uit wraak besluit hij enkele jongens die nakomelingen zijn van zijn gehate verwanten te ontrieven en te verwoesten. Daarom probeert hij de charmes in te zetten van zijn nu ouder geworden vroegere geliefde. Verjongd dankzij plastische chirurgie en make-up daagt ze op aan het huis van de professor en gaat aan de slag, al reiken de gevolgen veel verder dan de oorspronkelijke intenties. De roman is grotendeels gebaseerd op ideeën van Faust, met ook veel verwijzingen naar andere klassiekers van de 19e en 20e eeuwse literatuur. In deze moderne versie van Faust ondergaan de leitmotifs van Goethe een verontrustende verandering en interpratie – met als gevolg dat de lezer behoorlijk wat moeite moet doen om de duivel te identificeren in deze merkwaardige wereld. In dit verhaal van de courtisane en de kleine piepjongens is Niemczyk duidelijk zijn eigen levensverhaal aan het mythologiseren: de geschiedenis van een non-conformist die rebelleert tegen het moderne verval van morele waarden.''

- Jerzy Jarzębski

Authorship: Artist Author.

Creative Strategy: Artwork-Novel Parallel Lives.

Genre: Plain Fiction.

Publishing: Publishing House.

Theme: Nihilism.

Toevoegen aan je lijst

Kunstenaar

Niemczyck

> Krzysztof Niemczyk.

Tentoonstellingen & Ensembles

Goldin senneby

> Tentoonstelling: WHAT HAPPENS WHEN THE ARTWORK BECOMES A NOVEL?. M HKA, Antwerp, 07 December 2012 - 21 April 2013.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: Book Lovers 4.0 (Pop-up Bookstore). De Appel Arts Centre, Amsterdam, 28 January 2014 - 02 February 2014.

Goldin senneby

> Tentoonstelling: THE BOOK LOVERS - A Project about Artist Novels. The Elizabeth Foundation for the Arts, New York, 25 January 2013 - 09 March 2013.

Cs collapsing in parts b

> Tentoonstelling: The Preparation of the Novel (Book Lovers 5.0). Fabra i Coats - Centre d’Art Contemporani de Barcelona, Barcelona, 18 July 2014 - 05 September 2014.

Labf 05

> Ensemble: The Book Lovers.