M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Foundation Gordon Matta-Clark

Uriburu  trafalgar square fountains  1974  photo clinckx ©image: M HKA

Om Office Baroque te bewaren, werd in 1979 de 'Stichting Gordon Matta-Clark' opgericht.

Bij de vroege dood van Gordon Matta-Clark in 1978 bleek Office Baroque zijn enige structurele ingreep die nog overeind stond. De Antwerpse kunstscène, met op kop het ICC, startte een campagne op om dit meesterwerk te bewaren en het te integreren in een nog op te richten museum voor hedendaagse kunst te Antwerpen. Kunstenaars van over de hele wereld steunden het project en schonken een werk aan de ‘Stichting Gordon Matta-Clark’. Helaas moest Office Baroque er, ondanks alle inspanningen, toch aan geloven. De grote middelen werden ingezet en in een minimum van tijd werd het gebouw tegen de grond gelegd.
Antwerpen moest het nog jaren wachten op zijn museum voor hedendaagse kunst. De collectie van de Stichting Gordon Matta-Clark was wel één van de argumenten voor de uiteindelijke oprichting van het ‘MuHKA’ in 1985. Deze verzameling van kunstenaarsgiften (zoals het hierboven afgebeelde werk Project coloration:Trafalgar Square Fountains van Nicolas Uriburu) was een afgesloten entiteit van kunstwerken en documenten van eind jaren ‘70, die de historische grondslag vormen van de M HKA-collectie.

Verberg deze beschrijving

Thema's & Categorieën

Bergpeterjustoneofthosethings 1987

>Stichting Gordon Matta-Clark.

Werken

20120411125013572

>Gordon Matta-Clark, Antwerpen wil uniek kunst-huis slopen, 1979.Article, ink, paper.

20120411124508996

>Gordon Matta-Clark, Stichting Gordon Matta-Clark, GvA, 16-10-79, 1979.Article, ink, paper.

Gmc smc standaard 1979

>Gordon Matta-Clark, Stichting wil project in Antwerpen Behouden, 1979.Article, ink, paper.

Gmc smc gva 1979

>Gordon Matta-Clark, Stichting Gordon Matta-Clark, advertisement, 1979.Article, ink, paper.

Gmc knack 1987 page 1

>Gordon Matta-Clark, Het Gevecht Neemt Geen Einde, 1987.Article, ink, paper.