Chapter 2: Plural Garments, 1967–1969, New York-Antwerp-Düsseldorf / Hoofdstuk 2: Plural Garments / Chapitre 2: Vêtements pluriels

3680b 770x590

Ensemble

Na zijn terugkeer uit Kyoto in 1967 begint James Lee Byars meervoudige of participatieve kledij te ontwerpen, zoals bijvoorbeeld Friendship Dress (1968) en A banana for five people (1969). Deze kledingstukken uit kunstzijde in het zwart, wit, roze, geel of rood worden allemaal vervaardigd door Mr. North South, een kleermaker uit Chinatown in New York.

Wanneer Byars toekomt in de Wide White Space Gallery in 1969 heeft hij verschillende textiele werken bij in zijn knapzak: 75 in a Hat, Two in a Hat, Mask and Dress en The Pink Silk Airplane for 100. Omdat de galerie niet breed genoeg is om de vleugels van zijn vliegtuig te spreiden, vraagt Byars aldoor aan de galeriste Anny De Decker om de koning op te bellen, die prachtige paleizen bezit zowel in Brussel als in Antwerpen. Uiteindelijk neemt Isi Fiszman de kunstenaar mee naar de academie van Düsseldorf om er Joseph Beuys te ontmoeten en samen activeren de twee kunstenaars er The Pink Silk Airplane for 100.

Items View all

Actors View all