M HKA gaat digitaal

Met M HKA Ensembles zetten we onze eerste échte stappen in het digitale landschap. Ons doel is met behulp van nieuwe media de kunstwerken nog beter te kaderen dan we tot nu toe hebben kunnen doen.

We geven momenteel prioriteit aan smartphones en tablets, m.a.w. de in-museum-ervaring. Maar we zijn evenzeer hard aan het werk aan een veelzijdige desktop-versie. Tot het zover is vind je hier deze tussenversie.

M HKA goes digital

Embracing the possibilities of new media, M HKA is making a particular effort to share its knowledge and give art the framework it deserves.

We are currently focusing on the experience in the museum with this application for smartphones and tablets. In the future this will also lead to a versatile desktop version, which is now still in its construction phase.

Ensemble: Liminal Difference

 dsc1160 ©image: M HKA

LIMINAAL VERSCHIL

Deze titel kwam op in onze gedachten toen we de werken van Charif Benhelima, Nina Papaconstantinou en Francis Alÿs samenbrachten.

Wat is de drempel, vroegen we ons af, tussen wat waargenomen kan worden en wat niet waarneembaar is met onze zintuigen, dat wat te snel of te traag gebeurt, dat wat te klein of te groot is om enig verschil te maken? Zoals Marcel Duchamps ‘Infra-Thin’ kan liminaal verschil niet nauwkeurig omschreven worden maar enkel aangetoond worden met een voorbeeld. Denk hierbij aan de snelheid waarmee een plant groeit, de toename van water in een oceaan na een lichte regenval of de afstand tussen twee zijden van een vel papier. Kunst die inspeelt op deze drempels, de onwaarneembare stappen tussen verschillende toestanden, mijmert over meer dan de grenzen van menselijke waarneming. Het stelt de kern van de menselijke psyché in vraag omdat de dingen die we waarnemen bepalen hoe we onszelf en de wereld rondom ons bepalen.

Benhelima gaat polaroids bewust terug belichten om de haast onzichtbare essentie van de iconische banaliteiten rondom ons te vinden. Zijn reeks Black-Out stelt de aard van de waarneming in vraag. Papaconstantinou maakte Sylvia Plath: The Missing Journal door gebruik te maken van een inktloze pen en speelde hiermee in op een dagboek dat geschreven was maar niet gelezen kon worden. Alÿs voert zijn geloof letterlijk uit door een lange rij mensen in te zetten om het oppervlak van een flank van een heuvel naar de andere flank te laten verplaatsen; dus door letterlijk een berg door het geloof te laten verzetten.

Verberg deze beschrijving

Werken

When faith moves mountains cuando la fe mueve montanas lima

>Francis Alÿs, When Faith Moves Mountains, Lima, Peru, April 11, 2002, 2002.Installation, mixed media, variable dimensions.

Benhelima charif  garbage 2005

>Charif Benhelima, Garbage, 2005.Photography, cibachroom, aluminium, plexiglas, 120 x 122 cm.

Benhelima charif  permanent address 2006

>Charif Benhelima, Permanent Address, 2006.Photography, cibachroom, aluminium, plexiglas, 120 x 122 cm.

Benhelima charif  minus two 2006

>Charif Benhelima, Minus Two, 2006.Photography, cibachroom, aluminium, plexiglas, 120 x 122 cm.

Benhelima charif  baseline 2006

>Charif Benhelima, Baseline, 2006.Photography, cibachroom, aluminium, plexiglas, 100 x 102 cm.

Pha609 08

>Nina Papaconstantinou, Sylvia Plath: The lost journal, 2008.Drawing, paper, black thread, 21 x 500 cm.