RES PUBLICA

2017 superdemocratie senaat photo m hka 5

Ensemble

De ‘publieke zaak’, de politieke organisatie van de samenleving, moet de belangrijkste zorg zijn van elk gezag. De parlementen zijn het vitale hart van die macht. Het is van groot belang dat ze gevoelig zijn voor wat er buiten hun halfrond gebeurt. De maatschappij kan zich op vele manieren laten horen. Kunst is er een van.

Zijn volledige bevoegdheid voor de grondwet en de fundamentele wetgeving geeft de Senaat, zoals de Kamer, de potentie te streven naar de ‘ideale polis (samenleving)’.


In Global Empowerment evoceert Sven ‘t Jolle (°1966, leeft in Melbourne) het belang van de strijd in de verovering van vrijheden. Stakingen en de demonstraties zijn de uitdrukking van onvrede, van oppositie, en een manier om gehoord te worden door de parlementen. Maar is deze vorm van meningsuiting nog relevant in een geglobaliseerde wereld?

Deze twee schilderijen van Marcel Berlanger (°1965, leeft in Brussel) met gille de Binche, belangrijk figuur van het carnaval, tonen hun productieproces. Achter het makkelijk herkenbare beeld herinnert de verf eraan dat het enkel om een schilderij gaat. De gille wijst erop dat tijdens het carnaval de orde der dingen wordt omgekeerd en macht alleen wordt verleend en vergankelijk is.

In zijn video combineert Koka Ramishvili (°1956, leeft in Genève) ‘gevonden’ beeldmateriaal van de zogenoemde ‘Rozenrevolutie’ van 2003 in Georgië met een scène uit Fassbinders film ‘Die Sehnsucht der Veronika Voss’. Het werk laat een ironische tegenstelling zien tussen de mannelijke choreografie van de staatsgreep en Fassbinders vrouwelijke, melodramatische scène van wegkwijnende vitaliteit en dood.

Items View all

Actors View all